sadakatsiz dizisi inceleme

Sadakatsiz Dizisi Sahne İncelemesi

Dizi/Etik/Terapi/Terapist/Yaratıcı Psikoloji

Sadakatsiz dizisi tamamen psikoloji ve terapi üzerine kurulmuş bir dizi mi? Hayır. Son zamanlarda oldukça popüler olan ve gerek psikolojik problemleri gerek ise terapileri ele alan dizeler var. Bu dizilerden ikisi Masumlar Apartmanı ve Kırmızı Oda. (Kırmızı Oda Dizi İncelemesi: Ağlayamamak) Bu diziler oldukça konuşuldu, psikoloji bilimini ne derecede yansıttıkları bir etik ihlalin söz konusu olup olmadığı üzerine tartışıldı. Ben bugün ana odağı psikoloji olmayan bir diziden bir sahne incelemesini yapmak istiyorum. Ele alacağım dizi; Sadakatsiz dizisi olacak.

Okuma Önerisi: Sadakatsiz Dizi İncelemesi : Şema Terapi

Diziye sonradan dahil olmuş psikiyatrist bir karakter mevcut: Turgay Güngör. Haliyle, Turgay’ın yer aldığı sahneler benim de ilgimi çekmekte. Sadakatsiz dizisi 9. bölümde dizinin baş karakteri Asya ve Turgay arasında şöyle bir diyalog geçmekte:


Asya: Kahve-çikolata yaparız diye düşünüyordum ama çıkıyor muydun?

Turgay (Psikiyatrsit): Ooo, kahve içmeye her zaman vaktim var hele çikolataya bayılırım.

Turgay kahve söyler: Sade veriyorum.

Asya: Olur.

Turgay: Sen nasıl hissediyorsun? Dönmesi hakkında (Volkan’ın dönmesi – Asya’nın eski eşi)?

Asya: Terapiye mi başlıyoruz?

Turgay: Eğer öyle olsaydı su ikram ederdim. Terapide kahve tavsiye etmiyoruz.


Dizinin bu sahnesine Sadakatsiz Dizisi 9. Bölümünden ulaşabilirsiniz. Birkaç saniyeyi geçmeyen bu sahne o kadar iyi, o kadar ilaç gibi geldi ki! Dizinin senaristini ve oyuncuları tebrik etmeyi borç bilirim. Sadakatsiz dizisinde basit gibi görünen, öylesine verilen bu sahne ve bu diyalog ile terapilerin çok önemli bir kuralı ortaya konuluyor. 

Terapide Kahve Meselesi ve Sadakatsiz Dizisi Turgay Karakteri

Sadakatsiz dizisi psikiyatristi Turgay neden “su ikram ederdim” dedi? Çünkü terapide su dışında herhangi bir içecek tüketilmemesi gerekiyor. Özellikle bizim kültürümüzde çay ve kahve, arkadaşlık ilişkisiyle bağdaştırılan semboller. Sıcacık bir çayın veya kahvenin eşliğinde bir dostla edilen sohbetin belki de dedikodunun yerini ne tutabilir, değil mi? Sosyal hayatımız için renkli bir durum olsa da terapide bu renge ihtiyacımız yok. Çünkü terapist ve danışan arasındaki ilişki bir arkadaşlık ilişkisi değil, profesyonel bir ilişkidir.

sadakatsiz dizisi turgay karakteri

Terapide konuşulanlar gündelik bir sohbet değil, tedavi amacı taşıyan terapötik bir iletişimdir. Danışana bir arkadaşlık ortamı yaratmamak, arkadaşız mesajını iletmemek oldukça önemli. Bu yüzden terapilerde su dışında bir içeceğin tüketilmemesi gerekir. Bu kural hem danışan hem de terapist için geçerlidir. Dizi sahnesinde bahsedilmemis başka oda kuralları da mevcut. Peki bunlar nelermiş, gelin beraber bir göz atalım.

Terapi Odasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Turgay; Sadakatsiz dizisi başrolü Asya’ya, seyirciye ve biz psikoloji alan mensuplarına duruşuyla çok iyi geldi. Peki henüz bir dizide değinilmemiş oda kuralları neler? 

  • Terapide tıpkı su harici bir içecek içilmediği gibi herhangi bir yiyecek veya sigara da tüketilmez.
  • Terapi odalarında mahremiyeti sağlamak amacıyla kapı kapılı tutulur ancak kapı kilitlenmez. Bu hem terapistin hem danışanın güvenliğini sağlamak adınadır.
  • Terapist, düzenli bir ofise sahiptir. Aynı zamanda odasını sade bir şekilde döşemiştir. Şatafatlı süslere, abartılı tablolara, rengarenk duvarlara yer vermez. Danışanın dikkatini bu detaylarla dağıtmamak önem arz eder.
  • Terapist danışanıyla karşılıklı koltuklarda oturur. Bir masanın arkasından danışanı ile seans yürütmez. Danışanla arkadaş olmadığımız gibi ona üstünlük de taslayamayız. Bizler, danışanın nihai iyileştiricisi, kahramanları, bilge kişileri değiliz. Masa bir statü mesajı taşıdığı için terapi esnasında kullanılmaması gerekmektedir. Koltukların yapısının da birbiriyle denk olması, eşitlik mesajına katkıda bulunacaktır.

Online Terapide Oda Kuralları

Online Terapide Oda Kuralları

Malum, şu sıralar Covid-19 ile mücadele halindeyiz. Evlerde kaldıkça online terapi uygulamaları artmış durumda. Online terapide bu kurallar uygulanabilir mi dersiniz? Bir de bu konuya göz atalım.

  • Tıpkı yüz yüze görüşmelerde olduğu gibi online terapi boyunca da su haricinde herhangi bir içecek, yiyecek veya sigara tüketilmemelidir.
  • Mahremiyeti sağlamak amacıyla hem terapistin hem danışanın seans boyunca tek başına oldukları ve başkaları tarafından rahatsız edilmedikleri bir odada bulunmalıdır. Danışanın kendine ait bir alanının olup olmadığı terapist tarafından sorgulanmalıdır.
  • Terapistin kamera açısının aldığı alanlar olabildiğince sade ve düzenli olmalıdır. Düz duvar veya sade bir kitaplığın önü danışanın dikkatinin dağılma riskini minimuma indirir.
  • Koltuk ve masa kuralı online terapide geçerli değildir çünkü kameranın açısıyla ancak üst bedenlerimiz görünmektedir. Terapist danışandan üstün olmadığı mesajını sözel ve üst beden jestleriyle iletmelidir.

Benim Sadakatsiz dizisi ve terapi odası kuralları hakkında aktaracaklarım bu kadar. Etik duruşla ve sevgiyle kalın… Daha fazla dizi incelemesi için Psikoloji Arşiv Dizi kategorisine göz atabilirsiniz.


Bu yazılı içerik Psikoloji Arşiv Yayın İlkeleri ‘ne uygun şekilde yeniden düzenlenmiştir.

Editör: Selin Cennet Gülmez
Görsel Tasarım: Taner Türker

1 Yorum

  1. Wow, this post is pleasant, my younger sister
    is analyzing these things, therefore I am going to let know her.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*