Psikoloji öğrencileri için 10 dizi önerisi

Psikoloji Öğrencilerinin İzlemesi Gereken 10 Dizi

Dizi/Psikolog/Psikoloji Öğrencisi

Psikologlar ve psikoloji öğrencileri mesleki donanımlarını her zaman artırmaları gerektiğini bilirler. Psikoloji alanında çalışmak hele de terapist olmak deyim yerindeyse bitmeyen bir öğrenciliği ve bitmemesi gereken bir heyecanı da beraberinde getirir. Bu heyecana katkı sağlamak adına psikologların ve psikoloji öğrencilerinin mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak dizilerden 10 tanesini sizlerle paylaşıyoruz. Psikoloji öğrencileri dizi aramaktan yorulmasınlar istiyoruz. 🙂

Elbette gerekli yenilenmeyi ve öğrenmeyi gerek kitaplardan gerekse makalelerden alabilirsiniz. Ama sürekli okumak mümkün değil. Psikoloji alanındaki bilginizi, kulak aşinalığınızı artırırken bir yandan eğlenmek nasıl olurdu?

Göz At: Psikolojik Filmler: İzlemen Gereken 60 Film

Split, Kuzuların Sessizliği, Fight Club gibi filmleri izlediyseniz hem eğlenmiş hem de psikolojiye dair bilgi edinmiş olduğunuzu düşünüyoruz. Okumakta olduğunuz içeriği de bu sebeple hazırladık. Psikoloji Öğrencilerinin İzlemesi Gereken Diziler; sizi eğlendireceğini ve bu sırada ufak ufak psikoloji bilgisi aşılama görevi göreceğini düşündüğümüz dizilerden oluşacak.

Eğlenirken öğrenmek, yer yer kendi bilgilerinizden uyum kontrolü yapmak, ortamlarda dizinin bahsi geçince fikir beyan edememekten kurtulmak için bu listeye bir göz atın deriz.

Yeni İçerik Önerisi: Psikoloji ile ilgili 10 Film Önerisi 🎬
 

Eğlenirken öğrenmeye devam etmek için bizi takip etmeyi unutmayın | Psikoloji Arşiv


1. Anger Management

Anger Managent dizisini uzun bir süredir arşivliyoruz. Arşivlerimizi de ilgili konuyu açıklayarak sizlerle paylaşıyoruz.

2012-2014 yılları arasında yayınlanan Anger Management dizisi,  2003 yılında aynı isimle yayınlanan filmden esinlenerek hazırlanmış. Öfke Kontrolü anlamına gelen Anger Management’ın başrol karakteri Charlie Goodson, eski bir beyzbol oyuncusu. Sporcuyken yaşadığı ciddi öfke problemlerinden dolayı emekliliğe ayrılmış. Emekli olduktan sonra da “Öfke Terapistliği” sertifikası alarak terapistlik yapmaya başlıyor. Ne kadar tanıdık geldi değil mi? Dizi kısaca Charlie’nin öfke terapistliği serüvenini anlatıyor. Charlie’nin bu serüvenine birbirinden farklı karakterlere sahip 4 kişi ile yaptığı grup terapi seansları, terapist arkadaşı Kate ile arasındaki ilişki ve eski karısı Jennifer ile diyalogları eşlik ediyor.

Ortalama her bölümü 20 dakika süren Anger Managent’ı izlerken hiç yorulmayacak ve dizide yapılan etik ihlalleri, terapist danışan ilişkilerini, Amerika’da psikolog ve terapist olmanın komedi açısından görünümünü 2 sezon boyunca görmüş olacaksınız. Ayrıca eklemekte fayda var dizi ilk bölümüyle Amerika’da en çok izlenen durum komedisi unvanına sahip.

2. In Treatment

Arşivlediğimiz ama henüz paylaşmaya fırsat bulamadığımız In Treatment,  psikologlar ve psikoloji öğrencilerinin izlemesi gerekenler listelerinin vazgeçilmezlerinden. 2008-2010 arasında yayınlanan In Treatment, baştan sona terapi odasını konu alıyor. Sadece terapi odasını konu alarak da psikologlara ve psikoloji öğrencilerine de ayrıca göz kırpıyor. Başrolümüz alanında tanınmış başarılı bir Terapist. Dr. Paul Weston, her danışan ile ortalama 30 dakika bir terapi seansı gerçekleştiriyor. Bizler de her bölümde farklı bir danışanın hayatına konuk oluyoruz. Ayrıca Paul da kendi terapi sürecine devam ediyor. Bazı bölümler de Terapist Paul Weston’un kendi terapi sürecine tanık oluyoruz.

In Treatment’ta, danışan terapist ilişkilerini, etik ilke ve ikilemleri, terapi odasını ve terapi sürecine yakından tanık oluyoruz. Yer yer “yok artık” “bu ne alaka” diyeceğiniz kısımlar da oluyor. Hem psikologlar hem de psikoloji öğrencileri için kesinlikle izlenmesi gereken bir dizi. Şimdiden iyi seyirler diliyoruz.

3. Maniac

İzleyeceğim dizide çok sezon yayınlanmış olmasın, kısa ve öz olsun diyorsanız Maniac tam size göre. Sadece 10 bölümden oluşan 1 sezonuyla Netflix’i kavurup geçti. Emma Stone ve Jonah Hill’in başrolünde olduğu Maniac dizisi, zengin bir ailenin çocuğu olan ancak ailesinden sürekli dışlanan Owen’ın ve uyuşturucu bağımlısı olan Annie’nin bir ilaç deneyinde denek olmalarını ele alıyor.

Maniac Dizi Önerisi

Paranoid Şizofreni teşhisi konulan Owen, işinden atıldığı için kendini çaresiz hissediyor. Ayrıca ilaçlarını kullanmayı bırakan Owen’ın, ailesiyle de oldukça başı dertte. Annie ise dizinin ilerleyen bölümlerinde anlayacağız bir durumdan dolayı büyük bir vicdan azabı çekiyor. Owen ve Annie’nin katıldıkları ilaç deneyi “ruhsal bozuklukların” terapi yerine daha etkin olacağını düşündükleri U.L.P tedavisindeki A, B ve C haplarının kanıtlanması üzerine kurulu. 

Üzerine onlarca inceleme yazısı yazılmayı hak etmiş bir yapıt olan Maniac dizisini psikoloji öğrencilerine ve psikologlara öneririz. Diziyi inceledikten sonra mutlaka okuma yapmanızı öneririz.

4. You

İlk bölümü 2018 yılında yayınlanan henüz iki sezonluk You dizisi, tam anlamıyla kanlı canlı bir aşk dizisi. Netflix’ten izleyebileceğiniz bu dizi, saplantılı aşkın ne kadar tehlikeli olabileceğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Dizinin başrol karakteri Joe Goldberg’i incelediğimiz yazıya da göz atabilirsiniz: Joe Goldberg İncelemesi: Bir Vaka Analizi

You dizi önerisi

Hazırladığımız tasarımda Joe Goldberg, ilk esas kız Candace ve 3. esas kız Love var. İlk sezonda ise 2. esas kız Beck’i izliyor olacaksınız. İlk sezonNew York’ta bir kitapçıda çalışan Joe ile bir yazar adayı olan Guivenere Beck’in tanışmasını ve bu tanışmanın ardından Joe’nun Beck’e olan aşkıyla aralarındaki ilişkiye tanık oluyoruz. Stalklamanın ruhsal bozukluk haline geldiğini görmek ve tüm bu sahnelerin analizini yapmak elbette psikoloji öğrencilerinin ve psikologlarının isteyeceği türden bir aktivite olacaktır.

Nevi şahsına münhasır Joe Goldberg’i bir yandan sevip bir yandan yargılarken psikolojik çözümlemeler yapmak, diziyi psikoloji öğrencileri için daha da eğlenceli hale getiriyor. Yer yer gerilmeyi de beklemeniz gereken bir dizi olduğunu hatırlatalım. Nihayetinde canlı olduğu kadar kanlı demiştik… Israrlı takipçimiz Joe’nun geçmişine ve travmalarına tanıklık etmek de kafanızda birden çok kuramı canlandırabilir.

5. Black Mirror

5 sezon, 20’den fazla bölüm ve Bandersnatch. Ne söylesek, ne anlatsak az. Sadece psikoloji öğrencilerinin ve psikologların değil herkesin izlemesi gereken nadir dizilerden. Black Mirror dizi önerisi

Her bölümü ayrı bir inceleme konusu olan Black Mirror için Netflix’in baş yapıtlarından diyebiliriz. Modern zamanın ve bu zaman içerisindeki bireylerin problemlerini, gelişen teknolojinin kazandırdığı ve kaybettirdiği özellikleri anlatan Black Mirror, siyasetten medyaya, sanattan insan ilişkilerine birçok konuya eleştirel açıdan ve bilimkurgu ögeleriyle anlatıyor. Şiddetle izlemenizi öneririz.

6. Crazy Ex-Girlfriend (Deli Ex-Sevgilim)

Bu dizi, Rebecca Bunch adlı bir avukatın hikayesini anlatan bir dizidir. Rebecca, New York’ta çalışırken, eski sevgilisi Josh ile karşılaşır ve onu tekrar görmek için Kaliforniya’ya taşınır. Dizi, Rebecca’nın psikolojik sağlığının nasıl etkilendiğini ve nasıl davranışları değiştiğini anlatır.

Fragman

Rebecca, eski sevgilisi Josh ile karşılaştıktan sonra, onunla tekrar bir araya gelmek için Kaliforniya’ya taşınır. Bu sırada, Rebecca’nın psikolojik sağlığı etkilenir ve davranışları değişir. Örneğin, Rebecca, eski sevgilisiyle tekrar bir araya gelmek için çok çalışır ve bu yüzden işini ve arkadaşlarını ihmal eder. Ayrıca, Rebecca, eski sevgilisiyle tekrar bir araya gelmek için çok fazla para harcar ve borçlarını arttırır.

Dizi, ayrıca, Rebecca’nın nasıl etik değerlerine uyduğunu ve nasıl yargılar yaptığını anlatır. Örneğin, Rebecca, eski sevgilisiyle tekrar bir araya gelmek için çok çalıştığı için etik değerlerine uymaz ve arkadaşlarını ihmal eder. Ayrıca, Rebecca, eski sevgilisiyle tekrar bir araya gelmek için çok fazla para harcadığı için yargılar yapar ve borçlarını arttırır.

“Crazy Ex-Girlfriend” (Deli Ex-Sevgilim), insanların nasıl psikolojik sağlıkları etkilendiğini ve nasıl davranışları değiştiğini anlatan önemli bir dizidir.

7. The Sopranos (Sopranolar)

Bu dizi, Tony Soprano adlı bir mafya liderinin hikayesini anlatır. Tony, ailesiyle birlikte New Jersey’de yaşarken, aynı zamanda bir mafya lideri olarak da çalışır. Dizi, Tony’nin nasıl bir lider olduğunu ve nasıl gruplar oluştuklarını anlatır.

Fragman

Tony, mafya lideri olarak çalışırken, birçok insanı yönetir ve kontrol eder. Bu sayede, Tony, insanların nasıl liderler takip ettiğini ve nasıl gruplar oluştuklarını anlatır. Ayrıca, Tony, ailesiyle birlikte yaşarken, onları da yönetir ve kontrol eder. Bu sayede, Tony, insanların nasıl aileler oluştuklarını ve nasıl aileler arasında iletişim kurduklarını anlatır.

Dizi, ayrıca, Tony’nin nasıl düşünceler oluştuklarını ve nasıl duygularını ifade ettiklerini anlatır. Örneğin, Tony, mafya lideri olarak çalışırken, birçok insanı yönetir ve kontrol eder. Bu sayede, Tony, insanların nasıl düşünceler oluştuklarını ve nasıl duygularını ifade ettiklerini anlatır. Kesinlikle izlenmeli.

8. The Good Doctor (İyi Doktor)

Shaun Murphy adlı bir cerrahın hikayesini anlatan bir dizidir. Shaun, otizm spektrum bozukluğu olan bir cerrahdır ve bu yüzden bazen zorluklar yaşar. Dizi, Shaun’ın nasıl zorluklarla başa çıktığını ve nasıl davranışları değiştiğini anlatır.

Shaun, otizm spektrum bozukluğu olan bir cerrahdır ve bu yüzden bazen zorluklar yaşar. Örneğin, Shaun, bazen iletişim kurmakta zorluk çeker ve bazen sosyal ilişkilerde zorluk yaşar. Bu zorluklarını, cerrahi sırasında çalışırken de yaşar. Örneğin, Shaun, bazen sırası gelen hastayı yanlış tanıyabilir ve bazen cerrahi sırasında zorluk çekebilir.

Dizi, ayrıca, Shaun’ın nasıl düşünceler oluştuklarını ve nasıl duygularını ifade ettiklerini anlatır. Örneğin, Shaun, bazen iletişim kurmakta zorluk çekerek düşüncelerini ifade edemeyebilir ve bazen sosyal ilişkilerde zorluk yaşayarak duygularını aktarmakta zorluk yaşıyor.

9. Mad Men

Mad Men, 1960’larda New York’ta bir reklam ajansında çalışan bir grup insanın profesyonel ve kişisel hayatlarını takip eden bir dizidir. Bu dizi, psikolojik açıdan çok zengin bir içerik sunar ve karakterlerin birçok farklı psikolojik durumu ele alır.

Örneğin, dizinin baş karakteri Don Draper, bir reklam ajansında çalışan bir yöneticidir ve aynı zamanda bir müşteri ile evli olan bir babadır. Ancak, Don’un gerçek kimliği gizlidir ve aslında bir süvari askerinin ölümünden sonra onun adını ve hayatını üstlenmiştir. Bu yüzden, Don sürekli olarak kendi gerçek kimliğini gizlemeye çalışır ve bu yüzden de birçok psikolojik problemle karşı karşıya kalır.

Ayrıca dizide, bir reklam ajansında çalışan bir grup insanın profesyonel ve kişisel hayatlarını takip ederiz. Bu insanlar arasında, bir kadın olan Peggy Olson, bir reklam ajansında kadın olmanın getirdiği zorluklarla mücadele etmeye çalışan bir kadındır. Ayrıca, bir reklam ajansında çalışan Roger Sterling de, kendi psikolojik problemleriyle mücadele etmeye çalışan bir karakterdir.

Mad Men, bu gibi çeşitli psikolojik durumları ele alarak, insanların profesyonel ve kişisel hayatları arasındaki dengeyi nasıl kurmaya çalıştıklarını ve bu süreçte karşılaştıkları zorlukları araştırır. Bu yüzden, Mad Men, psikolojik açıdan çok zengin bir içerik sunar ve izlenmesi önerilen bir dizidir.

Bonus: Psikoloji dizisi önerilerimizin 10.’su ise “Bojack Horseman” 

Yedi sezon süren, müthiş bir başarı ve popülerlik kazanan “Hoursin’ Around” dizisinin bitişi ile yükselen popülerliğini kaybetmeye başlamış ellili yaşlarda bir oyuncu olan Bojack Horseman’ı anlatıyor. Temelde bir komedi çizgi dizisi ancak, diziyi izleyenler sadece komedi ile ilgili olmadığını görebiliyor. Özellikle, Bojack’in ruhsal durumu tüm psikologlar için incelenmeye değer.

Bojack Horseman dizi psikolojik incelemesi
Bojack Horseman dizi psikolojik incelemesi

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*

Dizi İçerikleri

Yukarı Çık