Rehabilitasyon merkezinde psikolog olarak çalışmak

Rehabilitasyon Merkezinde Psikolog Olarak Çalışmak

Mesleki Deneyim/Psikolog/Psikoloji Öğrencisi

Merhaba sevgili okur. Bu yazıyı okuduğuna göre bir psikolog ya da psikolog adayısın. Aklında olması muhtemel sorular ise şunlar: Rehabilitasyon merkezinde psikolog olarak çalışmak nasıl bir deneyim? Rehabilitasyon merkezinin avantajları dezavantajları neler? Ek eğitim almak gerekir mi? Rehabilitasyonda çalışmak konuşulduğu kadar zor mu ya da kötü mü?

O zaman Rehabilitasyon Merkezinde Psikolog Olarak Çalışmak yazısında hangi bilgileri alacağınla başlayalım… Okumakta olduğun yazıda rehabilitasyon merkezinde çalışan psikolog görevleri, yönetmeliğe dair bazı detaylar, sorumluluklarımız ve haklarımız, rehabilitasyon merkezinde karşılaşacağınız tanılar ve hakkında bilgi edinmeniz gereken konular, bilmeniz gereken kavramlar kısaca rehabilitasyon jargonu (mesleki terimler) yer alacak. Ek olarak artı ve eksi yönlerini de öznel yargılarla ekleyeceğim. Okumakta olduğunuz bu yazı 1 yıldan kısa bir sürede 4000’den fazla okuyucuya ulaştı. Bu sebeple yüzlerce danışma maili de aldım. Maillerde genel olarak sorulan sorular ve aktarılan sorunlar doğrultusunda bir eğitim programı hazırladım.

Rehabilitasyon Merkezi Psikoloğu: Mesleki Beceri Eğitimi’ne Kayıt Ol

Talep arzı yaratır diyerek mesleki beceri eğitimi şeklinde planladığım bu programda yazıda yer alan bilgilerin fazlasına, uygulamalı örneklere ve bilişsel beceri materyallerine ulaşabileceksiniz. Ayrıca takip ettiğinizde ücretsiz materyallere ulaşabileceğiniz sosyal medya hesaplarını ve mail gruplarını, hangi tanılar için hangi eğitimleri alabileceğinizi, alanda hangi problemlere karşı temkinli olmanız gerektiğini de aktaracağım. Yine bu eğitim kapsamında kendim için hazırladığım değerlendirme formlarını ve materyalleri de katılımcılarla paylaşacağım. Mail aracılığıyla PDF olarak gönderilecek materyallerin nasıl kullanılacağı da uygulamalı olarak aktarılacak. Gerçekleşecek eğitim programı ilginizi çektiyse Rehabilitasyon Merkezi Psikoloğu: Mesleki Beceri Eğitimi‘ne buradan ulaşabilirsiniz.

Rehabilitasyon Merkezinde Psikolog: Sorumluluk ve Görevleri

Öncelikle ders saatlerinden başlayalım. Bir psikolog, eğer çalıştığı kurumdaki tek psikolog ise girmesi gereken ders sayısı haftalık en fazla 20 saattir. Bir özel eğitim öğretmenine ise 40 saat ders yazılabilmekte böylece günlük sekiz saat dersin hepsini full dolu geçirebilmektedir.

Gelelim rehabilitasyon merkezinde çalışan psikoloğun yönetmelikte birincil vazifesi olan başlıklara… Aile eğitimi vermek ve aile danışmanlığı, ailelere ve kurum içi personele psikolojik destek sağlamak, kurum personeli için hizmet içi eğitim planlamak ve uygulamak, özel gereksinimli çocukların değerlendirmeni yapmak ve raporlamak, eğitim gördükleri okul, özellikle de rehber öğretmen ile iş birliği içinde olmak, aile seminerleri düzenlemek…

Ek olarak butik, küçük rehabilitasyon merkezlerinin psikoloğa tüm evrak işlerini verebileceğini belirteyim.  Detaylı bilgi için MEB Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği size yardımcı olacaktır.

Rehabilitasyon Merkezinde Psikolog Hangi Derslere Girer, Ne Yapar?

Zihinsel retardasyonu olan çocuklarda; günlük ya da toplumsal yaşam becerisi modülü psikologların dahil olduğu modül. Yaygın gelişimsel bozukluklar grubunda yer alan çocuklarda sosyal beceriler psikologlara düşüyor. Özgül öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda öğrenmeye hazırlık modülü psikologlarca yürütülebiliyor.

Rehabilitasyon Merkezinde Psikolog

Ayrıca psikologlar bireysel eğitim programı (BEP) hazırlamaktan da sorumlu. Eğer kurum müdürünüz psikoloji mezunu değilse BEP’te sizin de imzanız gerekiyor hatta siz hazırlasanız çok daha güzel olur ama bu işi otomatik yapan bazı programlar da var. Mesela Lila özel eğitim otomasyonu… Lila programı kullanan bir rehabilitasyon merkezinde çalışırsanız bu programı da öğrenmeniz gerekir ki bilgisayar kullanan herkes için çok kolay bir program.

Biraz Rehabilitasyon Jargonu Öğrenelim, Duyunca Şaşırmayalım…

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde psikolog olarak çalışmak; pek çok evrak, değerlendirme, rapor ile de iç içe olmak anlamına geliyor.

  • Kaba Değerlendirme Formu: KDF, Performans Kayıt Tablosu (PKT)
  • RAM; Rehberlik Araştırma Merkezi’nin kısaltması. Hastane raporu gibi RAM raporunun yani eğitsel raporun da süresi var, her yıl yenilenmesi gerekiyor. Böylece yeni eğitsel hedefler seçiliyor.
  • Bu eğitsel rapor doğrultusunda da BEP yani bireysel eğitim programı hazırlanıyor.
  • Bir de MEBBİS var… Aslında müdürün ilgilenmesi daha yaygın ama bir şekilde MEBBİS ile de ilgilenmeniz gerekebilir. Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemi olan bu sitede ders kaydı, ders için öğretmen ve dersliğin seçilmesi, rapor zamanı yaklaşan çocuklar, öğrenci kaydı veya kayıt silme gibi pek çok işlemler yapılıyor. Bu arada her ay yapılan dersler için ders defteri doldurmanız da gerekiyor, belirtelim.
  • YGB, yaygın gelişimsel bozukluk; MR zihinsel gerilik-mental retardasyon için kullanılıyor ama bunu kurum kadrosu dışında kullanmamanızı öneririm, aksi halde damgalama oluyor. Tamam terimleri öğrendik de hangi konulara hakim olmak gerek?

Rehabilitasyon Merkezinde Çalışan Psikoloğun Bilmesi Gereken Başlıklar

Bir kere gelişim psikolojisi, çocuk psikopatolojileri, ebeveynlik stilleri konusunda bilgi sahibi olmanız; çocukla çalıştığınız her kurum için gerekli. Rehabilitasyon merkezinde psikolog olarak çalışmak ise size yaygın gelişimsel bozuklukları, mental retardasyonu, işitme ya da görme engelini, özgül öğrenme güçlüğünü, dikkat eksikliği ve hiperaktiviteyi, gelişimsel geriliği, dil gecikmesini bilme zorunluluğu getiriyor. Bunlar yaygın görülenler.

DEHB’li bir çocuk hayata nasıl adepte edilir? Stereotipik hareket nedir? Mental retardasyonda hangi davranış problemleri görülür? İşitme engelli bir çocuk günlük yaşam becerilerini nasıl kazanır? Dislekside seviye nasıl değerlendirilir, dislekside hangi bilişsel becerileri geliştirilmelidir? Bu soruların cevabını hemen olmasa da hızla öğrenmelisiniz. Böylece bu tanılarla karşılaştığınızda tamamen yabancı kalma ihtimaliniz de olmaz.

Ek olarak; nadir görülen sendromlar, nörolojik rahatsızlıklar, kromozomal bozukluklar, genetik hastalıklar da bilmeniz gerekenler arasında ama karşılaştıkça da araştırabilirsiniz. Örneğin Prader-Willi Sendromu 16.000’de 1 görülen bir sendrom ancak ben ilk iş yerimde karşılaşmıştım.

Rehabilitasyon Psikoloğu Hangi Eğitimleri Alsın?

Dikkat, algı, bellek testleri eğitimi alabilirsiniz. İşaret dili eğitimi alabilirsiniz. Rehabilitasyon merkezinde çalışan psikologlardan deneyim aktarımı alabileceğiniz atölyelere katılabilirsiniz. Prep, SOBAT, ABA gibi eğitimleri araştırabilirsiniz, almak size kalmış.

Zeka testi alırsanız iyi olur diye düşünüyorum, ihtiyaç oluyor çünkü. Buna ek olarak eğer kurum şartları uygunsa oyun terapisi, bibliyoterapi alabilirsiniz. Alacağınız eğitimlerde, uygulanabilirlik açısından, zeka puanı, muhakeme yeteneği, soyut düşünebilme gibi ön koşullar olup olmadığını da araştırın, boşa eğitim almış olmayın. Bir de eğitimden ziyade bol bol okuma yapmanızı tavsiye ederim.

Rehabilitasyon psikoloğu ne kadar maaş alır?

Gelelim dananın kuyruğunun koptuğu yere. Rehabilitasyon merkezinde psikolog maaşı nedir? Maalesef rehabilitasyon merkezlerinde yeni mezun psikologlara maaş olarak asgari ücret teklif ediliyor. Ben kendinize ve mesleğinize duyduğunuz saygıyı kaybetmemeniz adına asgari ücreti kabul etmemenizi, en azından asgari ücretin üzerinde herhangi bir ücret için savaşmanızı tavsiye ederim.

Rehabilitasyon merkezleri için eğitimlerden ziyade deneyimin ön planda olduğu kurumlar demek mümkün. Eğer hem eğitim hem de deneyim sahibiyseniz ticari değil eğitimci ve idealist bir bakışa sahip kurumlarda 4000 ve üzeri maaş alabilirsiniz. Planlamış olduğum eğitim programıyla bu maaş probleminin çözümüne ufak da olsa bir katkı da sunmak istedim. En nihayetinde daha güçlü bir tavır sergilemenize yardımcı olabilir.

Vedalaşalım…

Aslında rehabilitasyon merkezinde psikolog olarak çalışmanın avantaj ve dezavantajları, pekiştireçleri ve riskleri, yazılı olmayan sorunlar neler onları da anlatacaktım ama yazı sandığımdan uzun oldu. Onu da başka bir yazıya bırakalım dedim. Sorularınız için selincennetgulmez@yandex.com adresine mail atarak ya da sosyal medyadan mesaj atarak bana ulaşabilirsiniz.

Eğer bu yazıdan bolca bilgi sağladığınızı düşünüyorsanız ve asıl hedefiniz anaokulu psikoloğu olmak ise bir de Anaokulunda Psikolog Olarak Çalışmak yazısını okumanızı öneririm. Eğer iş arama sürecinde olan bir psikologsanız Psikologlar İçin İş Arama Rehberi de size yardımcı olacak bir yazı.

  1. Merhaba 2.sınıf psikoloji öğrencisiyim yazın rehabilitasyon merkezinde gönüllü staj yapabilmem uygun mu acaba?

    • Merhabalar elbett yapabilirsiniz. ama ne, neden, nasıl yapılıyr daha iyi anlamak için gelişim derslerinizi biraz artırmanız ya da 3. sınıf yazını beklemeniz daha iyi olabilir. Başka bir seçenek de ileri okuma yapmak, nörogelişimsel bozuklullar ve özel gereksinimli bireyler hakkında.

  2. Merhabalar, ben rehabilitasyon merkezinde çalışmaya henüz başladım. Halihazırda bir psikologları var ve pek üzerinde durulmuyor psikolog hizmetinin. Aile danışmanlığı eğitimim yok aldıracaklarını söylediler ve şu an onlar gibi duyu derslerine giriyorum ya da masabaşı olarak öğrenci alıyorum. İşimi yapmadığımı biliyorum ama iş bulmakta zorlandım ve işte başka neler yapabileceğimi bilmiyorum. Bireysel seanslarda çocuklarla özel eğitimci gibi çalışmak normal mi

    • kendi alanınızdaki çalışmaları derse entegre etmenizi öneririm. aksi halde bir öğretmene dönüşme ve meslekten uzaklaşma riski var. Sık sık aile görüşmeleri de yapın ki ebeveyn danışmanlığı kısmı boş kalmasın

  3. Merhaba yeni mezun bir psikoloğum. Rehabilitasyon merkezinde çalışmak istiyorum ancak devlette çalışmak istiyorum. Bu konu hakkında bilgi verebilir misini? Devletin rehabilitasyon merkezleri var mı? Kpss nasıl olur? Vs. Teşekkürler.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*