üniversitede psikolog olmak

Üniversitede Psikolog Olmak

Mesleki Deneyim/Psikolog

Selamlar sevgili okuyucular. Bilindiği üzere psikologlar çeşitli kamu kurumları ve özel kurumlarda görev alabilmektedirler. Bu yazıda, üniversitelerde psikolog olarak çalışma konusu anlatılacaktır. Psikologlar ve özellikle öğrencilik yıllarında kafalarında soru işaretleri olan psikolog adaylarına mesleki deneyimlerin anlatılacağı bu yazıda, üniversitede psikolog olmak, üniversitede psikolog istihdamı, çalışma şartları, yapılan görevler ve mesleki doyum konuları konuşulacaktır.

Üniversitede Çalışan Bir Psikolog Olmak için…

Öncelikle şu anki sistemde KPSS-B sınavından geçerli puanınız olması gerekiyor. Hâlihazırda ÖSYM sistemi üzerinden açıktan atama yoluyla sadece puana bağlı alım yapan üniversiteler çoğunlukta… Ancak kamu kurumlarında sözleşmeli kamu personeli alımlarının yaygınlaşması sonucu üniversiteler de sözleşmeli istihdam etme yolunu tercih etmeye başladı. Tabii ki yine KPSS puanı şart…  Kısacası üniversitede kadrolu ya da sözleşmeli psikolog olmak için KPSS ilk koşul. Psikoloji lisans mezunu olmak da aynı öneme sahip koşullardan biri zira psikolog, psikoloji lisans diplomasına sahip kişidir. Bunun dışında ek olarak yüksek lisans, mesleki tecrübe veya bazı sertifika şartı arayan üniversiteler de var.

Üniversitede Psikolog Nasıl Çalışır?

KPSS puanı ile kuruma atandık diyelim. Üniversiteye öğrencilik kaydı yaptığımız gibi gerekli evrakları tamamlayıp şahsen veya posta yoluyla teslim ediyoruz. Güvenlik soruşturması 2-3 ay sürer ve sonunda işe başlama tebliğ yazısı tarafımıza gönderilir. Bu tebliğden itibaren 15 gün içinde işinize başlamanız gerekir. İlk gün sizden kimse görüşme yapmanızı istemez. Önce mesai arkadaşlarınız ile tanışırsınız ya da odanıza ‘hoşgeldin’e gelirler.

Amir veya arkadaşlarınız tarafından kurum işleyişi, çalışılan birim ve üniversite tanıtılır. Üniversitede psikolog, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının sağlık birimine bağlı olarak çalışır. Her üniversitede değişebilmekle birlikte sağlık biriminde aile hekimi, hemşire, psikolog, diyetisyen gibi branş elemanları bulunmaktadır.

Öncelikli amacınız üniversite öğrencilerine psikososyal destek sağlamaktır. Çalıştığınız üniversitede anaokulu, kreş veya buna benzer hizmet birimleri varsa ihtiyaca göre orada da istihdam olabilirsiniz. Ayrıca üniversitenin tıp fakültesine atanırsanız oranın çalışma mantığı devlet hastaneleri ile aynı olmaktadır.

Psikolog Çalışma Şartları Neler?

Genel anlamda idari personel sınıfına girildiği için mesai saatleri de genellikle hafta içi 8-17 saatleri şeklinde olmaktadır. Kendinize ait odanız olur ancak yapacağınız çalışmalar için kurumdaki fiziki koşullara bağlı olarak ek oda verilebilir, talep edebilirsiniz. Güz dönemi ile birlikte öğrenciler randevu talep etmeye başlarlar. Çalışma şeklinizi ve randevu programınızı mesai saatleri içinde kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Peki üniversitede psikolog olmak danışan özelliklerini nasıl şekillendirir?

Öğrenci ağırlıklı danışanlarımız olduğu gibi üniversite personelleri de kapımızı çalabilmektedir. Üniversitenin öğrenci kapasitesi genelde dönem içinde arttığı için güz ve bahar dönemleri çok yoğun geçer. Üniversitede öğrenciye dönük hizmet vermek, farklı yaş ve eğitim profilindeki danışanları karşımıza çıkarmaz. Bu, üniversitede çalışmanın benim için artı yönü. Burada okul psikoloğu olarak çalışıyorum denilebilir. Tabi ki ağır seyreden vakaların olması durumunda diğer meslektaşlarla işbirliği ve gerekli yönlendirmeler yapılabiliyor.

Üniversitede Psikolog Olmak Mesleki Doyum Sağlıyor mu?

Üniversitede psikolog olmak bakış açısına göre avantajları ve dezavantajları değişebilen bir durum. Mesela ben Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde çalışan tek psikolog olmamın artı ve eksi yönlerini yaşıyorum. Yoğun dönemlerde danışanlarıma 2-3 ay sonrasına randevu verdiğim oluyor. Düşünün yaklaşık 30-35 bin öğrenci ve sadece 1 psikolog… Psikolog sayılarının üniversiteden üniversiteye değişeceğini de unutmamak lazım.

mehmet akif ersoy üniversitesinde psikolog olmak
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Dönem araları öğrenciler tatile gidince bu süreyi rahat geçirme şansımız var. Yaşanan yoğunluğa karşı tek kişi çalışmak benim için eksi yönü. Ancak psikoloğun iş tanımına uygun çalışabilmek benim doyum sağladığım durum oluyor. Eklemeliyim ki öğrencilerin hayata atılma aşamalarına şahit olmak, mesleki kaygılarını giderebilmek, onların sorunlarına çözüm olup umut verebilmek çok güzel bir duygu.  Ayrıca çalışma ortamına, iş arkadaşlarına ve meslekten ne beklediğinize bağlı olarak doyum düzeyiniz değişecektir.

Üniversitede psikolog olmak genel itibariyle bu şekilde. Bu konuda kafanıza takılan sorularınız olursa ya da daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz bana nince@mehmetakif.edu.tr mail adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Sevgilerle…

Editörün Önerisi: Eğer daha fazla Mesleki Deneyim yazısı okumak isterseniz ilgili kategorimize göz atabilirsiniz. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesini ziyaret etmek isterseniz, yönlendirme linki burada mevcut.


Bu yazılı içerik Psikoloji Arşiv Yayın İlkeleri ‘ne uygun şekilde yeniden düzenlenmiştir.

Editör: Selin Cennet Gülmez
Görsel tasarım: Taner Türker

1 Yorum

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*