Belediyede psikolog olmak deneyimi

Belediyede Psikolog Olarak Çalışmak

Mesleki Deneyim/Psikolog

Herkese merhaba. Okumak üzere olduğunuz bu yazıyı psikolog ve psikoloji öğrencileri için yazdım. Yazı içerisinde cevabını bulacağınız sorular ise şunlar olacak: Belediyede psikolog olmak bize hangi görevleri de beraberinde getiriyor? Belediye psikolog olarak çalışmak için şartlar neler? Her belediyenin psikoloğu aynı işi mi yapıyor? Belediye psikoloğu olmak keyifli mi, zor mu neden? Hazır olanlar el kaldırsın, başlıyoruz…

Belediyede Çalışan Psikoloğun Görevleri Neler?

Belediyeler; psikologları birçok farklı alanda istihdam edebilmektedirler. Belediyenin bulunduğu coğrafyaya göre psikolog görev ve yetkileri şekillenmektedir. Bazı belediyelerde psikolog kurum içi istihdam ettirilirken bazı belediyelerde halka dönük hizmet amaçlı istihdam edilebilmektedir.

Kurum içi istihdamda personel eğitimleri gibi alanlarda görev alırken klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamış psikologlar halka dönük hizmette bireysel psikoterapi, grup terapisi, akademik eğitimler gibi birçok alandan faydalanarak hizmet verebilmektedir. Bünyesinde gündüz bakımevi, yaşlı bakımevi, huzurevi, kadın danışma merkezi, engelli bakım merkezi, psikolojik danışmanlık merkezi, aile danışmalık ve eğitim merkezi vb. bulunan belediyelerde psikolog, uzmanlık alanlarına göre birçok birimde çalışabilmektedirler.

Ben Bir Psikolog Olarak Belediyede Neler Yapıyorum?

Benim çalışmakta olduğum belediyede ilçenin nüfusuyla doğru orantılı olarak istihdam edilen tek psikolog benim. Bu sebeple yukarıda saymış olduğum merkezler, birimler benim çalıştığım kurumda bulunmamaktadır. Bu yüzden yeri geldiğinde kurum içi psikolog olarak yeri geldiğinde ise halka hizmet sunmak amaçlı çalışmalar yürütüyorum.

Aslında oldukça şanslıyım bu konuda, istediğim hizmet alanında kendimi yeterli hissettiğim sürece çalışma imkanı buluyorum. Sosyal belediyecilik anlayışı ile belediyelerin siyasi oluşumlar olmasından kaynaklı halkın ihtiyaçlarının karşılanması açısından bireysel destekten ziyade birçok insana aynı anda ulaşmak daha çok tercih edilir. Bu kapsamda ben de çalıştığım coğrafyadaki ihtiyaçları tespit ederek çalışacağım alanı kendime göre hazırlayabiliyorum.

Belediyede Halka Nasıl Psiko-Sosyal Destek Verebilir?

Halka; belediye aracılığıyla psikolojik, sosyal destek hizmeti sunmayı pek çok farklı projeye ön ayak olarak başarabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgedeki ihtiyaç alanlarını tespit ederek işe başlamalı, sonrasında bu ihtiyaçların nasıl karşılanacağını belirlemelisiniz. Benim çalıştığım Saray Belediyesinin bazı güzel örneklerini aşağıda sizlerle paylaşacağım…

İlk örnek ergenler için… Ergenlik dönemine girmiş olan kız çocukları için bu dönemde yaşadıkları şeylerin bireysel olmadığını fark etmeleri bir ihtiyaçtı. Bu ihtiyacı karşılamak adına, yaşanan birçok şeyin bu dönemin getirisi olduğunu ve yalnız olmadıklarını bilmek, fizyolojik ve psikolojik olarak kendilerini tanımalarını sağlamak amacını taşıyan ‘’ergenlik dönemi destek gruplarının’’ kurulmasını sağladım.

Gençlik Atölyeleri-Saray Belediyesi
Gençlik Atölyeleri-Saray Belediyesi

Başka bir ihtiyaç alanı olduğunu düşündüğüm gelişim kısmında; ebeveynlerin çocuklarının fizyolojik ve psikososyal gelişimlerini takip edebilmeleri adına ‘’Ebeveynlik Akademisi’’ kuruldu. Bu akademide genelde çift olarak katılan ebeveynlere doğumdan yetişkinliğe geçişe kadar olan süreçler anlatıldı.

Üçüncü örnek benim merak ve ilgimin de motivasyon kaynaklarından birini oluşturduğu bir proje. Ben akıl ve zeka oyunlarına meraklı olduğum için dışarıda bunun eğitimini aldım. Bu sayede belediye bünyesinde belli bir yaş aralığındaki çocuklara zeka oyunları eğitimi verebildim. Çocukların oyunlar sayesindeki gelişimlerini birebir gözlemleme şansım da oldu. Henüz yüksek lisansımı bitirmemiş olduğum için bireysel psikoterapi alanında hizmet veremiyorum.

Belediyede Psikolog Olarak Çalışmak için Hangi Konuları Bilmeliyiz?

Belediyelerde psikolog olarak çalışacaksınız; aslında hemen hemen her alana ve konuya hakim olmanız gerekiyor. Halkın ihtiyaçlarına karşılık verebilmek için olabildiğince kendinizi geliştirmeniz ve bu gelişimi sürekli olarak devam ettirmeniz gerekiyor. Sürekli olarak hizmet beklenen bir yerde çalışmak, kendinize sürekli yeni çalışma alanları yaratmanızı da zorunlu kılıyor.

Halka hizmet verirken bir yandan da etik sınırları göz ardı ederek mesai arkadaşlarınıza yardımcı olmanız bekleniyor. Bir belediyede çalışırsanız en çok karşılaşacağınız cümle ‘’benim psikolojim bozuk, biraz çocukluğuma inelim mi?’’ ‘’Bana terapi yapar mısın?’’ ‘’psikolog arkadaşımız var, destek alamıyoruz keşke arkadaş olmasaydık!’’ gibi cümleler. Bazen bu cümlelerden bıkabilir bazen açıklayarak mesleğinizi savunmak isteyebilirsiniz. Olay tamamen sizin idealistlik ve anlatmaktan yorulmama kapasitenize kalmış.

Buraya kadar okudunuz ve belediyede psikolog olarak çalışmak size keyifli, heyecan verici geldi. Peki belediyede psikolog olarak çalışmak eğlenceli ve doyurucu mu yoksa sıkıcı ve zor mu? Beraber cevaplayalım…

Belediyede Psikolog Olmak Nasıl Bir His?

Aslında işin içine ilk girdiğinde hakim olman gereken çok fazla şey olduğunu düşünerek biraz korkutuyor. Tam olarak bu korkutan nokta bir yerden sonra keyif vermeye başlıyor. Çünkü bir randevuda okula gitmemek için ağlayan bir çocuk ile çalışırken bir randevuda paranoid şizofreni hastası görüp diğer randevuda eltisi ve kayınvalidesiyle sorunlar yaşayan insanları görebiliyorsunuz.

Bir yandan bilimsel olarak öğrendiklerinizi kullanırken bir yandan birçok şeyi halka indirgeyerek mesleğinizi dengede tutmayı öğreniyorsunuz. Net bir his olarak açıklayamam belki ama belediyede psikolog olmak sürekli yolda olmaya çok yakın bir şey.

Geldik Son Soruya: Belediyede Çalışmak İçin Ne Yapmalı?

Büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyelerde yine bu süreç olabildiğince farklı. Bir ilçe belediyesinde Belediye Başkanı ile görüşmek yeterli olurken Büyükşehir belediyelerinde internet siteleri üzerinden yayınlanan ilanların takip edilmesi gerekmektedir. Aranan özellikler, başvuru belgeleri, belediyelere bağlı kurumların hizmet alanına göre değişiklik göstermektedir.

Örneğin bazı belediyeler KPSS puanında taban olarak 65 isterken bazıları 85 isteyebilmektedir. Bazı belediyeler için diploma puanınız da önemlidir. Kriter olarak gözükmese bile başvuruların arasından seçerken dikkat ettikleri bir kriter haline geliyor.

Evraklarla başvuru yapıldıktan sonra gerekli şartları sağlayanlar sözlü olarak mülakata çağırılıyor. Mülakat kısmında da kendinizi iyi ifade edebilmeniz çok önemli. Ben işe girerken ilçe bir belediyede olduğum için önce belediyenin istihdam birimine belediyede görev almak istiyorum diyerek özgeçmişimi bıraktım ve ön görüşme sırasında görevli personel benden eğer belediyede işe başlarsam nasıl çalışmalar/projeler yürütebileceğimi yazılı bir formda onlara iletmem istedi.

Bir hafta sonra belediye başkanından randevu alıp ona da yapabileceklerimi anlattım ve yukarıda yazdığım projeler de dahil olmak üzere 9 tane proje sundum. Görüşmenin sonunda işe kabul edildim. İlgi duyduğunuz size faydalı olabileceğine inandığınız her eğitimi mutlaka almanız gerektiğine inanıyorum, fark yaratmanın ve tercih edilmenin yolu olabildiğince donanımlı olmaktan geçiyor.

Benim anlatacaklarım bu kadar. Eğer belediyede psikolog olarak çalışmak hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz bana ireemyyavuz17@gmail.com adresinden mail atarak ulaşabilirsiniz.

Eğer daha fazla mesleki deneyim yazısı okumak isterseniz; Mesleki Deneyim kategorisinden diğer deneyim yazılarına ulaşabilirsiniz.


Bu yazılı içerik Psikoloji Arşiv Yayın İlkeleri ‘ne uygun şekilde yeniden düzenlenmiştir. 

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*