Devlet Hastanesinde Psikolog Olmak

Devlet Hastanesinde Psikolog Olarak Çalışmak : KPSS, Atanma ve Çalışma Süreci

Mesleki Deneyim/Psikolog

Herkese merhaba, uzun bir süredir gerek sosyal medya hesaplarımız üzerinden gerekse mail aracılığıyla Devlet hastanesinde psikolog olmak üzerine, psikologların KPSS ve atanma süreciyle alakalı birçok soru alıyoruz. Psikologların birçoğunun çalışma hayali olan devlet hastaneleri, kontenjan açısından hala daha psikologların en çok istihdam edildiği alanlardan biri. Tabii, bu istihdam sayısı genele oranla oldukça düşük. Bu nedenle, devlet hastanesinde psikolog olarak çalışmak oldukça önemli bir konu haline geliyor.

İnstagram üzerinden yaptığımız etkinlikte, sizlerden gelen soruları derleyerek devlet hastanesinde psikolog olarak çalışan bir meslektaşımıza sorularınızı ilettik. Sorularımızı yanıtlayan meslektaşımıza bizi kırmadığı için teşekkür ederiz. Soruların cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Ek bir sorunuz olursa yorum kısmına belirtebilirsiniz.

Devlet Hastanesinde Psikolog Olarak Çalışan Psikologlarla İlgili Genel Konular

  • Psikoloji bölümü mezunları hastanede çalışabilir mi?

Hastaneler en çok psikolog alımı yapılan kadrolardan biri. Yani evet, psikologlar hastanede çalışabilirler. 

  • Hastanede psikolog olmak için ne yapmalı?

KPSS’ye girilmeli. 🙂 Yeterli puan alınınca tercih yapılıyor ve atanma bekleniyor.

  • Hastanede psikolog olmak için yüksek lisans şart mı?

Hayır, sadece lisans mezunu olmak yeterli.

  • İş doyumu nasıl, mutlu musunuz?

Rahat bir iş, tatmin ediyor. Üniversitede okurken psikolog olma gibi bir çabam yoktu. Ama mezun olduktan sonra memur olmaya karar verdim. Yeni mezun birinin en kolay kazanabileceği yer devlet, ben de bu yüzden tercih ettim. Türkiye şartlarında ortalama bir ücrete çalışabileceğin bir yer. Zaman zaman sıkıntılar yaşansa da genel olarak memnunum.

  • Atandıktan sonra hem çalışıp hem de yüksek lisans yapabiliyorlar mı?

Yüksek lisans yapmaya genellikle negatif bakılmıyor ama yine de hastaneden hastaneye değişir.

  • Yurt dışında üniversite bitiren birisi, devlet hastanesinde psikolog olarak çalışabilir mi?

Mesela Kıbrıs’ta veya Azerbaycan’da okumuş kişiler eğer denklik alabiliyorsa yapabilir. Denklik için YÖK’ e başvurmaları gerek diye biliyorum.

Devlet Hastanesinde Psikolog Olarak Çalışan Psikoloğun KPSS Süreci

  • Psikologlar KPPS’ye kaç yılda bir girebilir?

İki yılda bir çift yıllarda (örneğin 2020, 2022) girilebilir. Zaten bizim atandığımız P3 puanı çift yıllarda alınıyor.

  • KPSS süreciniz nasıldı?

Tıpkı üniversite sınavına hazırlanır gibi hazırlandım. Beni motive etmesi için de dershaneye gittim. Her gün çalıştım, mesela ders dönüşleri mutlaka konu tekrarı yaptım. Nerede olduğum fark etmiyordu mesela eve dönerken metroda bile yapıyordum. Stresli bir süreç ama düzenli çalışma ortamı yaratınca daha iyi ilerlenebiliyor.

  • Sınava nasıl çalıştınız?

Düzenli çalıştım, dershane ve verdiği kaynaklardan faydalandım. Ayrıntılı bilgi için yukarıda cevabı verdim göz atabilirsiniz.

  • Psikologlar için KPSS konu dağılımları ve kitap önerisi sunabilir misiniz?

P3 puanına sahip olmak için genel kültür ve genel yetenek testine girmek gerekir. Dolayısıyla belirli bir konudan ziyade tüm derslere hakim olmak en iyisi. Kitap olarak KPSS için soruyorsanız o reklama girer herhalde ama ben Pegem’e gittiğim için onlara çalıştım. Ama mesleğim için faydalı olan aklıma gelenler Dostoyevski Yeraltından Notlar, İrvin Yalom Güneşe Bakmak & Ölümle Yüzleşmek, Psikonet Yayınları’nın tüm kitapları, psikoloji okurken zorunlu veya tavsiye üzerine aldığımız tüm kitaplar ve özellikle görüşme teknikleri, psikopatoloji, travma gibi konularda hocalarımızın ders notları aşırı faydalı oluyor.

  • Türkiye’deki üniversitelerden mezun yabancı uyruklular KPSS’ye başvurabilir ve psikolog olarak atanabilir mi?

Maalesef bu konuda bilgim yok.

Devlet Hastanesinde Psikolog Olarak Çalışan Psikoloğun Atanma Süreci

  • Hastaneye atanabilmek için lisans mezuniyeti yeterli mi?

Evet, yeterli.

  • Atanma süreciniz nasıldı?

Ben Antalya Elmalı Devlet Hastanesi’ne atandım. Hastaneye atanma süreci ise KPSS puanı alındıktan sonra Sağlık Bakanlığı’nın boş kadroları açıklamasıyla başlıyor. Ardından puana, sıralamaya göre ÖSYM’den il tercihi yapılıyor. Hastaneye atanma P3 KPSS puanı baz alınarak yapılıyor, yani sadece puan almak yeterli. Bu yüzden mülakat aşaması da yok.

  • Psikolog atamalarında mülakat var mı?

Psikolog atamalarının bazılarında var ama Sağlık Bakanlığı’nın atamalarında mülakat yok.

  • Psikolog atamaları ne kadar sürüyor?

Bakanlığa ve kadrolara göre değişir. Ben sınav sonucumdan 1 sene sonra atanmıştım.

  • Devlet Hastanesinde psikolog olarak atanmak için kaç puan almalıyız?

Bunun için net bir şey söyleyemem. 98 ile atanan da var 80 ile atanan da. Ben 90 ile atandım. Mesela benden sonra 3. atamada Antalya Kemer’e daha düşük puanla atanan oldu.

  • Psikolog atama puanlarına nereden ulaşabilirim?

ÖSYM’nin web sitesinden göz atabilirsiniz. 

  • Psikolog atamaları her yıl kaç kişi yapılıyor?

Bu soru hakkında bir bilgim yok, internetten bakılabilir.

Devlet Hastanesinde Psikolog Olarak Çalışan Psikoloğun Çalışma Süreci

  • Devlet Hastanesinde çalışan psikoloğun görevleri nelerdir?

Antalya Elmalı Devlet Hastanesi’nde 2 yıldır çalışıyorum. Küçük bir hastanedeyim ve devlet hastanelerinde genellikle psikiyatriye bağlı olarak çalışıyorsun, psikiyatri sana danışan yönlendirmesi yapıyor. Kişiler direkt psikoloğa başvuramıyor, önce psikiyatriden randevu alması gerek hatta konsültasyon deniyor buna da. Haftanın bir günü heyet raporu günü. Genellikle silah ruhsatı çıkarma durumlarından dolayı insanlar heyet raporu istediğinde MMPİ uyguluyoruz, heyet günleri test ile geçiyor. Görüşme için gelenlerle de kısa bir süre görüşme yapıyorum. Daha büyük hastanelerde MMPİ’ın polikliniği ayrı, görüşme odası ayrı, SCL90 ve Kent gibi testlerinki ayrı. Her polikliniğe bir psikolog verilebiliyor oralarda. Bizde hepsi aynı bölümde oluyor çünkü tek psikolog benim. Görüşme için gelenler için de başka günleri veriyorum çünkü test yapmakla meşgul oluyorum. MMPİ, SCL90, Kent, Porteus, Mini Mental testi uyguluyorum. Nöroloji polikliniğinden çok yönlendirme oluyor mesela, Mini Mental uyguluyorum onlar için de. Hastanede çalışacaklar için MMPİ ve WİSC 4 test eğitimi almalarını tavsiye ederim. Hatta şunu da belirteyim, MMPİ sonucunda sıkıntılı görülen durumlarda psikiyatrilerin ilk sorduğu şey projektif test yapıp yapmadığınız. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Rorschach almış birisi varmış mesela. Bu da alınabilir.

Psikologla görüşme istendiğinde psikiyatri yönlendirmesi gerekiyor fakat psikiyatri servisi haftada bir gün geldiği için herhangi bir doktordan sıra açılıyor ve onlar bana konsültasyon yapıyor. Danışan görüşmeye geldiğinde ise kişiyi anlama ve dinleme üzerine bir iş yapıyorum, terapi değil görüşme gibi oluyor. Şu an için terapi eğitimim yok çünkü. Anlatma motivasyonu olanlar zaten bir şeyleri paylaşmaya başlıyor. Terapötik bağı kurabildiğin ve empatik dinlediğin zaman otomatik olarak rahatlama yaşıyorlar. Onları yargılamadan konuşabileceği birine ihtiyaçları olduğunu anlıyorsun buradan. Bir kısmında da eğer yapamayacağım bir durum olursa yönlendirme yapıyorum, örneğin intihar düşüncesi varsa tekrar psikiyatriye yönlendiriyorum onunla takibini yapıyoruz, bir yatış olursa onu da psikiyatri yapıyor.

  • Devlet Hastanesinde Psikologlar nasıl çalışır? Çalışma stili hastaneden hastaneye göre değişiklik gösterir mi?

Devlet hastanesinde bir psikoloğun yapması gereken belirli şeyler var tabi ama değişen şeyler de var. Atandığın hastanenin büyüklüğüne ve yönetimine, çalışan psikolog sayısına, psikiyatri bulunup bulunmadığına ve psikiyatri biriminin tutumuna vb. bağlı değişiklikler var.

  • Devlet hastanesinde çalışan psikoloğun çalışma saatleri nasıldır?

Ben 08.30 – 16.30 olarak çalışıyorum.

  • Danışan görüyor musunuz? Evetse ortalama kaç danışan görüyorsunuz?

Evet görüşme yapıyorum. Görüşmeler 50 dk sürüyor. İlk görüşmede düşünceler dağınık oluyor, o yüzden biraz daha uzayabiliyor konudan konuya atlayabiliyoruz. Bu bana da çok şey anlatıyor aslında, zihninin ne kadar dolu olduğunu. Direkt tavsiye isteyenler oluyor ama “ne yapacağınıza ben karar vermemem ama bu yolculukta beraber ilerleyebiliriz” diyorum. Yönlendirirken de tecrübe olarak daha çok güvendiğim için büyük hastanelere veya durumu iyiyse klinik psikoloğa yönlendirebiliyorum. Yarı yapılandırılmış görüşme yapıyorum. Psikososyal destek hatlarında yapılandırılmış şekilde yapıyoruz. Ama görüşmelerde yarı yapılandırılmış gidiyorum. Pandemiden dolayı masanın arkasında konuşuyorum ama normalde psikoterapi ortamına adapte etmeye çalışıyordum. Sessiz, aydınlık, temiz ve rahat bir ortam. Ortalama bir sayı veremiyorum ama maksimum 17’yi gördüğüm oldu özellikle test günlerinde. Bir sefer de kimsenin gelmediği olmuştu.

  • Devlet hastanesinde psikoloğa gelen danışanlar, bu sürecin bilincinde mi, nasıl değerlendiriyorlar?

Benim en çok fark ettiğim şey danışanlar artık bize gelirken daha bilinçli geliyor. Burada medyanın etkisi çok büyük, özellikle psikolojik dizilerde terapi ortamını, psikopatolojileri görüp kendisinde de aynı şeyin olduğunu düşünüp gelenler oluyor. Özellikle psikiyatriste gelip “ben psikologla görüşmek istiyorum” diye yönlendirme isteyenler oluyor.

  • Üniversite Hastaneleri ve Devlet Hastaneleri arasında çalışma koşulları farklılıkları nelerdir?

Üniversite hastanesi 4B ile, biz 3+1 sistemle atanıyoruz. Üniversite hastane psikologlarının çalışma koşulları hakkında bir fikrim yok ama atanma süreçleri farklı olduğu için bizden farklı olan şeyler olabilir. Sadece üniversite hastanelerinde tayin durumunun olmadığını yani çakılı kadro olduğunu biliyorum.

  • Psikolog psikiyatristle ortak payda da mı çalışıyor? Aradaki ilişki nasıl ilerliyor?

Benim çalıştığım hastanede psikiyatri haftada bir geliyor. Test zamanı ve benimle görüşme yapmak isteyenler olduğunda psikiyatrist bana yönlendiriyor. Ayrıca ben de danışanlarda üstesinden gelemediğim bir durum olursa ona yönlendiriyorum. İmza yetkisi psikiyatride, biz sadece onun karar vermesinde, tanı koymasında beraber çalışıyoruz, raporu çıkaran da doktor oluyor. Bazı hastanelerde heyet raporunda test sonucuyla beraber psikoloğun da imzasını istiyorlar ama bizim hastanede öyle değil.

  • Devlet hastanesinde çalışan psikolog döner sermayeden yararlanıyor mu?

Benim maaşımda 3,500 sabit maaş geri kalan 1,500 ise sabit döner olarak hastanenin kazandığı pay üzerinden yatıyor. (2021 Yılında) İki kalem olarak yatması bizim için dezavantaj çünkü emeklilik sabit maaş üzerinden hesaplanıyor yani ilerde maaşa ciddi yansımaları olacak bir şey. Tek kalemde yatması için de çalışmalar yürütülüyor. Döner sermayeden bize aktarılan pay değişiyor, 50 lira da oluyor 300 lira da mesela İlçe Sağlık’ta 700-800 lira yatan arkadaşlar var.

  • Hastanede psikolog olarak çalışırken eğitimleri hastane mi karşılıyor?

Test eğitimi veriliyor bazı hastanelerde, fakat bu hastane yönetiminin inisiyatifine kalmış bir şey. Mesela bazı hastaneler birtakım sıkıntılar yaşadıktan sonra MMPI eğitimi vermeye karar verebiliyor. Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Rorschach eğitimi verileceğini duymuştum.

  • Devlet hastanesinde Psikolog Maaşları ne kadar? Artıyor mu?

8 in 2’ siyle işe başlıyoruz. İşe başlandığında ortalama 5 bin lira ile başlayacaklar devlet hastanelerinde. Sağlık Bakanlığı bünyesindeki farklı kurumlarda, İlçe Sağlık Müdürlüklerinde durum farklı olabiliyor. Hastanelerde maaşa ek olarak döner sermayeden pay alınıyor ve buna performans deniyor. Maaşlar zamlarla ve atladığın kademeye bağlı olarak artıyor.

  • Hangi materyaller kullanılıyor?

Çalıştığım hastanede MMPİ, SCL90, Kent, Porteus, Mini Mental testi uygulanıyor.

  • Devlet Hastanesinde çalışmak için başka bir eğitim alıyorlar mı?

Hayır ama benim çalıştığım yerde başka psikolog olmadığı için işi öğrenmek amacıyla 1 aylığına Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi’ne görevlendirme olarak gittim. Orada deneyimli psikologlardan mesleki eğitim alma fırsatım oldu. Tabi tüm hastanelerde böyle bir şey olmayabilir.

 

  1. İlk atanma zorunlumudur kendimiz yer belirleye biliryormuyuz bi düzenimiz varsa

    • 3 gün devlet psikiyatri servisinde yatmış biri devlet hastanesinde psikolog olabilir mi?

  2. Merhaba Beyza ben. Devlet hastanesinde psikolog doktor olmak istiyorum 2 kere yks sınavında mezuna kaldım başka hayallerim olduğu için diş doktorluğu vs.. daha bu sene psikoloji istediğim için gitmemiş bulunuyorum yoksa puanım fazlasıyla yeten bir puandi. Bir devlet Hastanesinde çalışan psikolog doktor olmak istiyorum çok da paraya ihtiyacım varbaya baya hem de. Anlık maaşları paylaşır mısınız sevinirim paylaşırsanız.. bir de ben istanbulda yaşıyorum ve istanbulda çalışmak istiyorum başka yerde asla istemiyorum gidemem yani nasıl olcak bu işolur mu istediğim şehir atanırken

    • Beyza hanım merhabalar, önceliklek türkiyede psikolog doktor diye b,r kavram olmadığını belirtmek gerek. Hastanede psikolog ya da klinik psikolog olarak çalışabilirsiniz. atanma süreci ile tamamen devlet memurluğu sürecini takiben gerçekleşiyor. Atama sürecinde eğer puanınız yüksek olursa sağlık bakanlığı atamalarında kendinize yer bulabilirsniz. İstanbul seçeneği ise tamamen o dönemki duruma göre değişir.

  3. merhaba, bazı yerlerde yüksek lisans yapmadan hastanelerde psikolog olarak çalışılınamayacağı yazıyor, şu an tercih dönemindeyim kafam karışık yardımcı olur musunuz?

  4. Merhaba, benim aklıma atandıktan sonra tayin isteme meselesi takıldı. Ve kadrolu olup olunmadığı… Diyelim ki evimiz İstanbul’da ama biz şehir dışına atandık, en az kaç sene sonra İstanbul’a tayin isteyebiliriz, bu süreç nasıl gelişiyor? Herhangi bir şartı var mı?

  5. Merhaba ben Fatma. 3. Sınıf psikoloji öğrencisiyim. Psikolog alımları çift yıllarda olduğu için bu yıl kpss’ye hazırlanıyorum. Fakat atama puanları belli olduktan sonra 1 yıl beklemem gerekiyor, çünkü henüz diplomamı almamış olacağım. Bu durum avantaj mı yoksa dezavantaj mı? Bir de 2023 güncel maaş hakkında bir bilginiz ver mı. Ayrıca psikolojide yüksek lisans yaparsak malla ek bir katkı sağlar mı? Teşekkürler:) (son bir soru devlet hastanelerine rahatlıkla atanmak için 88 yeterli mi, Türkçem çoook kötü +90 olur mu bilmiyorum:(

    • Merhaba 3.sınıfta okurken kpss’ye girebiliyor muyuz ayrıca 4.sınıf bittiği gibi puanımızı kullanabilir miyiz?

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*