psikologlar için kitap önerisi

Psikologlar için 10 Kitap Önerisi

Psikoloji

Bir önceki yazımızda Psikoloji Öğrencilerinin Okuması Gereken 5 Kitap önerisinde bulunmuştuk. Şimdi sıra geldi psikologlar için kitap önerileri listesi hazırlamaya. Psikoloji lisans öğrencileri için önerdiğimiz kitapların çoğunluğu ders kitaplarından oluşuyordu ancak psikologlar için sizinle birlikte hazırladığımız 10 kitap önerisi birbirinden farklı alt alanları kapsıyor.

Doğan Cüceloğlu’ndan Susan Forward’a, gelişim psikolojisinden psikanalize kadar birçok kitaba ulaşabileceğiniz bu seriyi sadece psikologlara değil psikolojiyle ilgili kitap okumayı sevenlere de tavsiye ediyoruz. 📖⠀

Daha önce hazırladığımız “Psikoloji Öğrencilerinin İzlemesi Gereken 5 Dizi” önerisine de göz atmanızı öneririz.


1. Divan – Irvin D. Yalom

“Hasta terapiye uygun değil gibi bir yanılgıya düşme. ‘Terapi hastaya uygun değil’ demelisin. Her hastaya hitap edecek bir terapi olmalı. Yaratıcı ol. Terapist her hastaya uygun bir terapi dili geliştirmeli.”

13 Haziran 1931’de Washington DC doğumlu Irvin D. Yalom, Stanford Üniversitesi’nde psikiyatri profesörü ve hem kurgu hem de kurgu dışı kitapların yazarı olan bir varoluşçu psikiyatrdır. Varoluşçu psikoterapi, ruh sağlığı sorunlarının sıklıkla varoluşla mücadelelerden kaynaklandığını vurgulamaktadır. Varoluşçu psikoterapi, tüm insanların mücadele ettiği dört temel insan sorununu tanır: Ölüm, özgürlük, izolasyon ve anlamsızlık. Yalom, yazıları aracılığıyla varoluşçuluğu açıklamaya ve terapideki önemini göstermeye oldukça katkı sunmuştur.

Divan – Irvin D. Yalom
Divan – Irvin D. Yalom

Irvin D. Yalom, Divan kitabıyla psikoloji, psikoterapi ve psikanalizin yanı sıra meslek etiğinin sorgulanmasını da ön plana çıkıyor. Kitapta terapötik ilişki, tüm karmaşık biçimiyle anlatılmış. Bu nedenle psikologların ve psikoloji öğrencilerinin okuması gereken kitaplar arasında ön sıralarda olması gerekiyor.


2. Çağımızın Nevrotik Kişiliği – Karen Horney

İlk kadın kuramcılardan biri olan Karen Horney 1885 ve 1952 yılları arasında yaşamış bir psikanalisttir. Yeni Freudcu akımının öncülerinden biri olan Horney,  kişiliğin gelişmesinde Sigmund Freud‘un aksine sosyal-kültürel koşullar ve özellikle çocukluk deneyimlerinin önemli olduğunu vurgular.

Çağımızın Nevrotik Kişiliği - Karen Horney Kitabının incelenmesi
Çağımızın Nevrotik Kişiliği – Karen Horney

Horney, kadınların psikiyatrik tedavisine odaklanan feminen psikiyatrinin ve cinsiyet iktidarı dengesizliklerinin hem ruh sağlığını hem de psikolojik teorilerin gelişimini nasıl etkilediğini araştıran feminist psikolojinin kurucusu olarak kabul edilmektedir. Erkekler ve kadınlar arasındaki farklılıkların biyolojiden çok kültür ve sosyalleşme farklılıklarından ortaya çıktığını şiddetle savunmuştur. Çağımızın Nevrotik Kişiliği kitabı ile “nevroz ve nevrotik kişilik nedir? Davranış bozuklukların temelinde ne yatıyor?” gibi birçok sorunun cevabına ulaşabilirsiniz


3. Incognito: Beynin Gizli Hayatı – David Eagleman

New York Times’ın en çok satan yazarlarından biri olan sinirbilimci David Eagleman, Incognito kitabı ile bizi beynimizin derinliklerine götürüyor.

Incognito Beynin Gizli Hayatı kitap önerisi
Incognito Beynin Gizli Hayatı – David Eagleman

Yaptığınız, düşündüğünüz ve inandığınız şeylerin çoğu beyninizin erişiminizin olmadığı kısımlar tarafından üretilir. Temel fizyolojimizi sürdüren süreçlerden beyzbol topunu nasıl yakalayacağımıza kararın verilmesi bilinçli olmamaktadır. Dahası, bu bilinçsiz süreçler, dünya hakkındaki temel algılarımızı da etkilemektedir. Fikirlerimiz ve en derin inançlarımız büyük ölçüde bilinçsiz süreçler tarafından şekillendirilir.

Bu kitap vakaları ve araştırmaları bir araya getirirken beynimizin işleyişi ve çelişkileri hakkında bizi olağanüstü bir keşif yolcuğuna çıkaracak.  Psikologlar için okuması keyifli bir kitap olacaktır.


4. Veronika Ölmek İstiyor – Paulo Coelho

Brezilyalı yazar Paulo Coelho aynı zamanda çoğunluğumuzun bildiği “Simyacı” kitabının yazarı. Coelho, Veronika Ölmek İstiyor kitabında pek çok patoloji ve delilik için harika bir bakış açısı sunuyor. Veronika Ölmek İstiyor kitabının James Marcia’nın Kimlik Statüleri Kuramı üzerinden incelemesini de okumanızı öneririz: Veronika Neden Ölmek İstiyor?

“Yirmi dört yaşındaki Veronika her şeye sahip gibi görünüyor. Gençlik ve güzellik, erkek arkadaşlar ve sevgi dolu bir aile, tatmin edici bir iş. Ama hayatında bir şeyler eksik. Bu yüzden, soğuk bir Kasım sabahı, hiç uyanmamayı bekleyen bir avuç uyku hapı alıyor. Ama yaşıyor. Sadece yaşayacağı günleri olduğu söylenen bir akıl hastanesinde.”

Veronika Ölmek İstiyor kitap önerisi
Veronika Ölmek İstiyor – Paulo Coelho

5. Karısını Şapka Sanan Adam – Oliver Sacks

New York Times’ın “tıbbın şairi” olarak adlandırdığı Oliver Sacks, bir  nöroloji profesörü. Sacks, Karısını Şapka Sanan Adam kitabıyla nörolojik bozuklukların tuhaf dünyasında kaybolan hastaların vaka öykülerini anlatıyor. İlk yayınlanma tarihi 1985 olan bu kitap sıradan her insan için “zihinsel” bir yolculuk vaat ederken, nöroloji ile ilgilenen psikologlar içinse okunması gereken kitaplar arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Karısını Şapka Sanan Adam kitabının önerisi
Karısını Şapka Sanan Adam – Oliver Sacks

6. Bağışlanan Terapi – Irvin D. Yalom

Bir öneri listesinde iki kez aynı yazar olur mu diye düşünebilirsiniz ama Irvin D. Yalom gerek psikoloji bilimine katkısı gerekse yazı diliyle bunu hak ediyor. Yalom, Bağışlanan Terapi kitabında otuz beş yılı aşkın klinik uygulamada elde ettiği sonuçları bizlerle paylaşıyor.

Bağışlanan Terapi, hastaların ve terapistlerin terapiden en iyi şekilde nasıl yararlanabileceklerini gerçek vaka çalışmaları aracılığıyla gösteren dikkate değer ve önemli bir rehber kitaptır.

Bağışlanan Terapi kitabı önerisi
Bağışlanan Terapi – Irvin D. Yalom

7. Sinema ve Psikanaliz Filmler ve Bilinçdışı – Özden Terbaş

Psikiyatr Özden Terbaş’ın psikanalizin hem klinik yönüne hem de sanatla olan etkileşimine odaklandığı kitabı sinemaya ve uygulamalı psikanalizin sinema alanındaki çalışmalarına ilgi duyan herkesin ilgisini çekecektir.

Sinema ve Psikanaliz Filmler ve Bilinçdışı kitabının önerisi
Sinema ve Psikanaliz Filmler ve Bilinçdışı – Özden Terbaş

8. Zor Bir Ailede Büyümek – Susan Forward, Craig Buck

Zor Bir Ailede Büyümek Geçmişi Onarmanın ve Hayatı Geri Kazanmanın Yolları adındaki bu kitap, Terapist Susan Forward ve Craig Buck tarafından yazılmış. Kendi kendine yardım kılavuzu olarak nitelendirilen kitap,  kendinizi ebeveynlerinizle olan ilişkinizin sinir bozucu modellerinden kurtarmanıza ve yeni bir dünya keşfetmenize yardımcı olacak. Susan Forward tüm bu anlatırken, vaka geçmişlerinden ve toksik ebeveynlerin yetişkin çocuklarının gerçek hayattaki seslerinden yararlanıyor.

Zor Bir Ailede Büyümek kitap önerisi
Zor Bir Ailede Büyümek – Susan Forward, Craig Buck

9. İletişim Donanımları – Doğan Cüceloğlu

Türkiye’nin en bilinen psikologlarından olan Doğan Cüceloğlu, bu kitabında “keşkesiz bir yaşam”ın yollarını anlatıyor. Hatta İletişim Donanımları kitabının ilk basımı “Keşkesiz Bir Yaşam İçin İletişim” olarak çıkmış. İnsanların birbirleriyle doğru iletişim kurmaları için insan psikolojisi temelinde güzel ipuçları veren bu kitabı okunacaklar listenize mutlaka almanızı öneririz.

“Kucaklanan ve öpülen çocuk, kendisine hiçbir şey söylenmese dahi, sevildiğini ve değer verildiğini bilmekte ve hem ruhen hem de bedenen daha sağlıklı gelişmektedir.”

İletişim Donanımları kitap önerisi
İletişim Donanımları – Doğan Cüceloğlu

 


10. Madalyonun İçi – Gülseren Budayıcıoğlu

Geldik psikologlar için kitap önerisi yazımızın son kitap önerisine. Geçtiğimiz günlerde TV8’de yayınlanan “Kırmızı Oda” dizisi birçok kişinin dikkatini çekti ve oldukça beğeni topladı. Tabii sevmeyenler de oldukça fazlaydı. Özellikle psikoloji camiası dizide yapılan etik ihlalleri doğru bulmadı. Terapi odasına konuk olduğumuz “Kırmızı Oda” dizisi, Psikiyatr Gülseren Budayıcıoğlu’nun terapi deneyimlerinden yola çıkarak oluşturulmuş.

Gülseren Budayıcıoğlu’nu biraz anlattıktan sonra önerdiğimiz kitaba gelelim: Bir Psikiyatrın Not Defterinden diye tanıtılan Madalyonun İçi kitabıyla birçok gerçek vakayı inceleme şansı bulacaksınız.

madalyonun içi kitap önerisi
Madalyonun İçi – Gülseren Budayıcıoğlu

Sizler de psikologlar için kitap önerisi yazısında bulunmasının iyi olacağını düşündüğünüz kitapları yoruma belirtebilirsiniz.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*