İnci Taneleri dizisi inceleme

İnci Taneleri İncelemesi: Karakter İsimleri

Psikoloji

İnci Taneleri henüz yayınlanmadan fenomen haline gelmeyi başardı. Eminim siz de Dilber’in evi barkı var mı yok mu diye en az bir kez merak etmişsinizdir. Artık biliyorsunuz, tutan bir yapım varsa Film Psikoloğu oradadır. Bugün de İnci Taneleri İncelemesi: Karakter İsimleri yazısı eşliğinde karakterleri ele alacağız. Ama her zaman yaptığımız gibi değil. Bu sefer sizi biraz şaşırtmaya karar verdim. İnci Taneleri incelemesi içeriğine geçmeden önce bilmeyenler için dizi hakkında biraz bilgi verelim.

İnci Tanelerinin Konusu Nedir, Neyi Anlatıyor?

İnci Taneleri dizisi, cezaevinden çıkan Azem Yücedağ’ın kaybettiklerini bulma mücadelesini konu alıyor. Azem’in içindeki acılarla başa çıkma ve umut dolu bir gelecek arayışını, kolyesinden kopmuş ve dağılmış inci tanelerini yeniden toplama mücadelesi anlatılıyor.

İnci Taneleri Oyuncuları

Yılmaz Erdoğan imzalı “İnci Taneleri” dizisinin başarılı oyuncu kadrosunda Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Güven Kıraç ve Yasemin Baştan gibi ünlü isimler yer alıyor. Projenin yönetmenliğini ise Şenol Sönmez üstleniyor.

İnci Taneleri Dizisi Gerçek Bir Hikaye mi?

Hayır, İnci Taneleri dizisi gerçek bir hikayeden uyarlanmış değil. Senaryosu Yılmaz Erdoğan’a ait olan dizi, kurgusal bir hikayeyi işliyor.

Yılmaz Erdoğan’ın  dizide hayat verdiği karakter kelimelere, anlamlara, edebiyata oldukça düşkün. Ben de izlerken birkaç karakterin ismiyle müsemma olduğunu fark ettim. Azem, Zerre, Dilber… Bence Yılmaz Erdoğan bu isimleri rastgele seçmemiştir, dedim ve tek tek isimlerin anlamlarına baktım. Şimdi sizlerle birlikte anlamlı bir yolculuğa çıkacağız. Tabii ki…

İnci Taneleri: Azem İsminin Anlamı

Azem, Arapça kökenli bir kelime ve azimli, kararlı, yüce, ulu anlamına geliyor. Türkçe karşılığı “lazım, ait” şeklinde karşımıza çıksa da geldiği dildeki anlamı esas. Çünkü Kur’an’da da geçiyor ve isim olarak anlamı sorgulandığında Arapça karşılığı çıkıyor.

İnci Taneleri - Azem
İnci Taneleri – Azem

Şimdi gelelim Azem ismine sahip olan karaktere. İnci Taneleri Azem, ana karakter olmanın yanında güçlü bir sima da sunuyor. Hatta bence Yılmaz Erdoğan kendi karakterine biraz torpil geçmiş. Yani adama bakıyoruz; ahlaklı, erdemli, fedakar, aparkatı fena değil, bilgili, görgülü… Yok artık diyoruz. Burada ben biraz narsistik eğilim görüyorum ama konumuza dönelim. Azem isminin anlamı gibi karakter de kısaca dava insanı ve ulu bir karakter. Hatta soyadı da Yücedağ. Kaç kere daha ulu, yüce, bilge diyeceğiz artık orasını bilemiyorum.

Dilber, Zerre ve Zahir: Adı Bende Saklı

Dilber kelimesinin anlamına baktığımızda; “güzel, alımlı kadın” gibi karşılıklar görüyoruz. İnci Taneleri’nde de Dilber henüz güzel olmak dışında bir özelliğe sahip değil. Varoluşu, algılanışı sadece güzelliği ile ilişkili. İyi huylu biri olduğu belli ama Azem tarafından da sık sık yüzeysel ve bilgisiz şeklinde yargılanıyor. Tıpkı adı gibi sadece güzel bir kadın.

İnci Taneleri - Dilber
İnci Taneleri – Dilber

Zerre; dizinin benim için neşe kaynaklarından biri. Ama Azem’in de ilk bölümde söylediği gibi büyük bir unsur değil. Zerre kelimesi, küçük parçacık anlamına geliyor. Zerre karakteri de hem küçük yaşayan hem küçük düşünen hem de dizideki ağırlığı küçük olan bir insan ama ben yine de seviyorum. Yıldız da ona biraz gülüverse keşke.

Zahir; dizide tanıdığımız kadarıyla sürekli sorun çıkartan, karısına baskı yapan, saplantılı, şiddet yanlısı düz kontak bir adam. Yani göründüğü gibi olan ve görünüşü de pek sevimsiz bir karakter. Peki zahir ne demek? Zahir de yine Arapça kökenli bir kelime ve anlamları şöyle: “açık, parlak, net olan; coşkun, taşkın.” İlk anlamlardan emin olamadım ama coşkun olduğu, düşündüğünü tartmadan yaptığı fazlasıyla belli.

İnci Taneleri’nde Başka Kimler Var?

İnci Taneleri dizisinde sık sık gördüğümüz karakterlerden birisi Azem’in arkadaşı Kasım. Kasım kelimesi anlam olarak aratınca eylül, ekim gibi ay şeklinde çıkıyor. Ama Kasım’ın isim olarak anlamına bakarsak; Arapça kökenli bir erkek ismi olduğunu ve “bölüştüren, adaletle pay eden” gibi anlamları olduğunu görüyoruz. Farklı kaynaklarda kararlı, kesin anlamlarına ve dolaylı olarak hak ile batılı ayıran anlamına geldiği de yazıyor. Bence dizinin Kasım’ı için adaletli kısmı daha açıklayıcı ve uyumlu olur.

Benim için ek öneme sahip bir karakter de Azem’in vefat eden eşi oldu. Çünkü zamansız kaybın yası zaten yıkıcı olabilirken, kaybedilen kişinin bu denli yakın olması hatta onun faili olma hali, durumu Azem için daha da güçleştiriyor. Azem hep eşiyle dertleşiyor hala, kabrini ziyaret etmeyi aksatmıyor. Onun için bu denli önemli olan ve asla geri getiremeyeceği bu kadının ismi ne dersiniz? Hande!

Hande ismi “mutluluk, gülme, gülüş” anlamına geliyor. Azem’in Hande’yi sonsuza dek kaybettiğini düşünürsek, yüzü ilerleyen bölümlerde de gülmeyecek diyebiliriz. Ayrıca bu isim seçimini çok beğendiğimi de söylemeliyim. Çünkü Hande ismi; Azem’in eşini kaybetmiş oluşuna çok daha geniş, derin ve kasvetli bir anlam çerçevesi yaratıyor.

Kapanışa doğru…

Şimdi baktığım diğer isimleri de minik minik ekliyorum. Karaktere uyuyor mu uymuyor mu, o kısmı size bırakıyorum.

Piraye; yani Azem’in ders verdiği kızın annesinin ismi, “süs, ziynet” anlamına geliyor. Merak edenler için Farsça kökenli bir isim. Evin yardımcısı olan ve sınava hazırlanan genç kızın adı Hatice. Hatice ismi; “dürüstlük, güzel ahlakı” temsil ediyor. Valla kızımız da öyle bir insan bence, maşallah 🙂 Piraye’nin abisinin ismini hatırlayamadım ama alkol bağımlısı, sıkıntılı, sürekli olay çıkartan bir erkek kardeşi var. Bilin bakalım ismi ne? Tayfun…

Ben isim seçimlerini beklediğim üzere yerinde ve anlamlı buldum. Diziye puanım ortalama olsa da bize bu ince detayı sunma çabasını gösterdiği için Yılmaz Bey ve ekibini de tebrik ediyorum. İnce işler kalmadı artık…

1 Yorum

  1. Harikasınız, kutluyorum gerçekten. Ben de isimlerin kişilere ve hayatlarına olan etkilerine inanıyorum.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*