Psikoloji bölümü erasmus deneyim yazısı

Makedonya’da Erasmus Deneyimi: Psikoloji Bölümü

Psikoloji

Herkese merhaba, ben Nursena Bektaş. İstanbul Kent Üniversitesi Psikoloji 2.sınıf öğrencisiyim. İkinci sınıfımın güz dönemini Makedonya-Üsküp Amerikan Kolejinde erasmus öğrencisiyim. Farklı kültürler ve insanlarla tanışmak, yeni deneyimler edinmek ve farklı perspektifler kazanmak beni psikoloji bölümüne ve sonrasında Erasmus sürecine yönlendiren en önemli etkenlerden biri oldu. Bu deneyimlerle hayatı anlamlandırmaya ve yaşamaya olan merak ve heyecanımı artırdı. Bugün sizlerle psikoloji erasmus sürecindeki deneyimlerimi aktaracağım.

Bu yazımda erasmus sürecine girmeyi düşünen ya da bu deneyimi yaşamış olan herkesle deneyimlerimi yazarak, onlarla bu süreci ve deneyimlerimi paylaşmayı hedefliyorum. Erasmus süreciyle alakalı sorularınız olursa nursenabektass@gmail.com ve @bekbektas1 instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz. 

Psikoloji Bölümü Erasmus Başvuru Süreci 

Erasmus başvuru süreci için ilk adım okulunuzun erasmus başvuru süreçlerini dikkatle takip etmek ve belirtilen tarihte Erasmus öğrenim ya da staj programına başvurmakla başlıyor. Bu süreçte hangi programa katılmak istediğinize, elde etmek istediğiniz deneyime göre önceleyebilirsiniz. Başvuru sürecinde iki programı da tercih edebiliyorsunuz fakat bir seçeneği önceliklendirmeniz gerekiyor ve bu doğrultuda ikinci seçeneğinizden -10 puanınız kırılmış oluyor. Gitmek istediğiniz programa karar verdikten sonra ikinci adım ülke ve okullar arasında tercih listenizi oluşturmak oluyor. Bu noktada okulunuzun size sağladığı imkanlar doğrultusunda tercih yapabilir, okulunuzda aynı deneyimi yaşamış olan arkadaşlarınızdan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Okuma Önerisi: Psikolog Mesleki Deneyim Yazıları

Erasmus Dil Sınavına Hazırlık

Tercihlerinizi oluşturduktan sonra geriye sadece sınav için hazırlanmak kalıyor. Ben bölümümü İngilizce sürdürdüğüm için dil sınavına Google’da bulduğum Ielts, Toefl ve üniversitelerin erasmus örnek sınavları gibi örnek testleri çözerek ve günlük hayatta kendimi İngilizceye çeşitli sosyal medya araçlarıyla “maruz bırakarak” hazırlandım. Sınav sürecinde Türkçe bölüm okuduğu için sınava girmeye çekinen, denemeden vazgeçen birçok arkadaşımla karşılaşıyorum ve dil sınavını geçmenin -özellikle hatırı sayılır bir ortalamanız varsa- çok da zor olmadığını düşünüyorum. Eğer dilinizi yeterli görmüyorsanız, en iyi olduğunuz alana eğilerek o alanlardan alacağınız puanları yükseltmenizi ve motivasyonunuzu kaybetmemenizi öneririm.

Örneğin, listening bölümünde zayıf ama reading bölümünde iyi olduğunuzu düşünüyorsanız örnek sınavları çözerken reading kısımlarınıza daha çok odaklanmanızı hatta daha fazla reading testi çözmenizi öneririm. Bunun dışında kendimde uyguladığım gibi ne izlediğimi, dinlediğimi anlamasam dahi İngilizceye günün birçok saatini harcadığım sosyal medyada maruz kaldığımda bir süre sonra aşinalık kazandığımı ve beni çokça geliştirdiğini söyleyebilirim. Bütün çalışmalarınızı sürdürüp elinizden gelenin en iyisini yaptıktan sonra geriye sadece motivasyonunuzu kaybetmemek ve sınav deneyimini yaşamak kalıyor.

Eramusta Hibe ve Kontenjanlar

Öğrencilere ayrılan hibe ve kontenjanlar her okula göre farklılık gösterdiği için burada genel bir bilgi veremeyeceğim. Fakat hibe kazanmanız durumunda seçtiğiniz erasmus programı ve seçtiğiniz ülkeye göre alacağınız hibe miktarının değişiklik gösterdiğini söyleyebilirim. Hibe kazanmanız durumunda kabul aldığınız okul/kuruma geldikten sonra imzalattığınız Arrival Confirmation belgesinden sonra hibenizin %80’i size teslim ediliyor. Okulunuza başarılı bir şekilde dönüş yaptığınız takdirde hibenizin geri kalanı size teslim ediliyor. 

Erasmus Vize, Konaklama İşlemleri

Vize işlemleri ile ilgili vereceğim ilk tavsiye erken hareket etmeniz ve ertelememeniz gerektiği olacak. Makedonya vize istemeyen bir ülke olmasına rağmen 90 günü aşan bir sürece girdiğiniz için öğrenci vizesine başvurmanız gerekiyor. Bu süreçte beni zorlayan tek şey kalacağım yere dair noter tasdikli bir kira kontratımın olmaması oldu. Bu nedenle vize sürecimde ciddi aksaklıklar yaşadım ve Makedonya’ya vardıktan sonra vizemi almak durumunda kaldım. Bu doğrultuda evrak toplarken sarf ettiğiniz çabayı ve bütçeyi düşünürsem bu bütçeyi vize başvurusu için bir danışmanlık şirketine ayırmanın daha iyi olabileceğini söyleyebilirim. Özellikle Schengen, Amerika vizesi gibi başvurular yapacaksanız daha erken davranmanızı ve bir danışmanlık şirketinden görüş almanızı öneririm. Aynı şekilde konaklayacağınız yer için de araştırmaya erkenden başlamanız size kolaylık sağlayacaktır. Konaklayacağım yeri araştırırken ilk yaptığım şey şehirdeki yurtları ve kiralık daire veya odaları ücret, okula uzaklık, kalma koşulları bakımından karşılaştırmak oldu. Kiralık oda ve evler için özellikle Airbnb, Booking.com ve gideceğiniz ülkenin “sahibinden.com” gibi spesifik sitelerine bakmanızı öneririm. 

Makedonya’da Erasmus Psikoloji Öğrencisi Olmak, Neden Makedonya?

Dürüst olmak gerekirse ben başka seçeneğim olmadığı için Makedonya’ya geldim ve çok düşük beklentilere sahiptim. Kafamda Makedonya’ya gitmek için konfor alanımdan çıkmama gerek var mı gibi sorular vardı. Kafamdaki sorulara rağmen farklı bir deneyim elde etme heyecanı ile Makedonya’ya geldim. Ve buraya geldikten sonra kafamdaki soruların önyargılarımdan ibaret olduğunun farkına vardım. Özellikle gelecekte başka ülkelerde de eğitim, staj yaşamayı deneyimlemek istiyorsanız Makedonya geçiş dönemi için güzel bir deneyim diyebilirim.

Üsküp şehri bir köprü ile ikiye ayrılıyor, köprünün bir tarafında Makedon halk çoğunluktayken diğer tarafta Türk, Arnavut ve farklı ülkelerden yaşayan insanlar çoğunlukta bulunuyor. Bu gözle görülür ayrım size gerek mimarilerinden, insanlarından, yemek kültüründen hem alışık olduğumuz Türk kültürünü hem de Avrupa kültürünü deneyimlemeyi sağlıyor. Türk halkın çoğunlukta olması, kültürel benzerlikler ve balkan kültürünün sıcaklığı farklı bir ülkede olma deneyimini daha kolay ve keyifli kılıyor. Yabancı bir ülkede olmayı deneyimlerken tanıdık ayrıntılara rastlamak hayatınızda tatlı bir gülümseme oluşturuyor. Benzerliklerin varlığı herhangi bir sorununuz olduğunda size çözümü daha hızlı getirebiliyor.

Örneğin, vize, banka işlemleri gibi kendinizi anlatmakta zorlandığınızda şehrin Türk tarafına gidip kendi dilinizde bir bilgi aldıktan sonra ne yapmanız gerektiğini kavrayıp o bilgiye göre hareket edebiliyorsunuz. Bir diğer büyük avantaj ise avrupa ülkelerine kıyasla ekonomik olarak daha rahat geçinebilmek. Eğer hibeli bir şekilde Makedonya’ya geliyorsanız burada ekonomik olarak görece rahat bir dönem geçirebileceğinizi söyleyebilirim. Hibeden arttırıp çevre ülkeleri gezmek için ya da ekstra etkinlikler için bütçe ayırabilirsiniz. 

Makedonya’da Eğitim Sistemi

Makedonya’da eğitim sistemi okuldan okula büyük farklılıklar gösterebiliyor. Bazı üniversitelerde sadece sınava gitmek yeterliyken bazı üniversitelerde derslerin %80’ine katılmanız istenebiliyor. Ben Üsküp Amerikan Kolejine geldim ve burada devamlılık esaslı bir eğitim aldım. Derslere ek olarak haftalık ödevlerim ve dönem içi projelerim vardı. Psikoloji erasmus deneyimi için yoğun bir dönem geçirdiğimi söyleyebilirim. Eğitim içeriği hakkında Türkiye’de alışık olduğumuzun aksine slayttan okunan bir ders işlemeyeceğinizi rahatlıkla söyleyebilirm 🙂 Kendi okulum özelinde hocaların öğretme odaklı olduğunu ve dersi interaktif işlediğini, sunum dışı materyalleri sıkça kullanarak dersi verimli hale getirdiklerini söyleyebilirim. Bir dezavantaj olarak okullardaki kulüp, sivil toplum kuruluşları gibi toplulukların azınlıkta olduğunu söyleyebilirim. Ben bu tarz etkinlikler için Üsküp’te bulduğum genel Erasmus gurupları ya da yerel sivil toplum kuruluşlarını takip edip bu toplulukların etkinliklerine katıldım. Bu sayede başka bölüm ve okullardan insanlarla tanışmak daha kolaylaştı.

Erasmusa Gidince Okul Uzuyor Mu?
Psikoloji Bölümü Erasmus

Erasmusa Gidince Okul Uzuyor Mu?

Okulun uzaması öğrenciler için ciddi bir dezavantaj ve zorluk olabiliyor. Bu konuda her erasmusa giden öğrencinin okulunun uzamadığını dersleri denkleştirebildiğiniz ve başarılı bir şekilde döndüğünüz takdirde okulunuza kendi öğrenim yılınızda devam edebildiğinizi söyleyebilirim. Ders denkliği konusunda okulunuzdaki danışman hocalarınızla beraber çalışmanızı ve onların rehberliği doğrultusunda öğrenim sözleşmenizi hazırlamanızı öneririm. 

Erasmus Tavsiyeleri: Başarılı Bir Değişim İçin İpuçları

Verimli bir erasmus deneyimi yaşamak için en önemli noktanın yeni deneyimlere açık olmak olduğunu düşünüyorum. Farklı bir ülkede yaşamak, yalnız olmak, farklı bir şehire alışmak, kuralları ve rutinleri öğrenmek zaman zaman zor olabiliyor. İçinizde bir korku, kaygı oluşturabiliyor. Bu da beraberinde farklı bir ülkede olsanız bile konfor alanından çıkmamayı getirebiliyor. Bu noktada kısa sürecek bir deneyimin tadını çıkarmaya çalışmak en büyük motivasyon kaynağı oluyor. Gittiğiniz yerdeki yerel dili bilmeseniz bile etkinliklere katılmak, insanlarla tanışmak, bazen düz bir sokakta yürümek bile size farklı bir bakış açısı kazanmanızı, gözlem yapabilmenizi ve erasmusu daha verimli geçirmenizi sağlıyor. Ek olarak, gezi rotaları yaparken sadece turistlik bölgeleri değil daha geleneksel belki daha küçük bölgeleri de görmenizi tavsiye ederim. Bunun dışında alanınızla ilgili okul dışında bulabildiğiniz gönüllü staj gibi olanakları da değerlendirmeniz erasmus sürecinizin verimli geçmesine çok katkıda bulunacaktır. 

Erasmus bir tık karmaşık ve bazı durumlarda zorlayan bir süreç olabiliyor. Erasmus sürecimde yaşadıklarımı ve deneyimlerimi aktarmaya çalıştım. Umuyorum ki bu yazım, Erasmus’a katılmayı düşünenlerin zihnindeki bazı soruları cevaplayabilmiş veya onlara motivasyon kaynağı olabilmiştir. Okuduğunuz için teşekkür ederim 🙂

  1. Merhaba, bu bilgilendirici yazınız için çok teşekkürler! Çalışmalarınızın devamı için takipteyim

  2. Erasmus sürecinde olduğum için çok faydalı bir yazı oldu, deneyimlerinizi açık ve net olarak aktardığınız için teşekkürler

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*