özel hastanede psikoloji stajı

Psikoloji Stajı : Özel Psikiyatri Hastanesi

Klinik Psikoloji/Psikoloji/Psikoloji Öğrencisi/Psikoloji Stajları

Öncelikle herkese merhaba. Bendeniz Psikolog İrem Toprakseven. Kültür Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunuyum. Psikoloji stajı; psikoloji öğrencileri için oldukça önemli bir konu ve psikoloji öğrencilerinin büyük bir çoğunluğu çalışmak istediği farklı alanlara dair staj yaparak deneyim kazanmaya özen gösteriyor. Bu psikoloji stajı; gelişim, klinik, deneysel gibi pek çok alt alanda olabilir. Benim bugün sizlere anlatacağım psikoloji stajı ise klinik psikoloji alanında olacak.

Bize iletilen psikoloji staj ilanlarını paylaştığımız sayfamıza da göz atmanızı öneririz:

Psikoloji Staj İlanları – Güncel

Psikoloji Stajı için Motivasyon Kaynaklarım

Genellikle psikoloji öğrencilerinin yaptığı gibi ben de patoloji dersi başladıktan sonra hastaneleri araştırmaya başladım. Bahsettiğim bu araştırma dönemi üçüncü sınıfın bahar dönemine denk geliyor. Araştırmalarım sonucunda Özel bir psikiyatri hastanesinin Klinik Staj Eğitimi Programı’nın benim için daha yararlı olacağını düşündüm. Hemen hastanenin Ağustos 2019-Nisan 2019 staj ve eğitim programına kaydoldum. Teoride ne öğrendiysem gerçek hayatta da vaka desteğiyle göreceğim için çok heyecanlıydım.

İlerideki mesleki hayatım için iyi bir psikoloji stajı deneyimi olacağına inanıyordum. Gerçek hayatta deneyim kazanmanın, hastalarla konuşmanın, hastane ortamını görmenin bana katacağı çok şey vardı ki kattı da. Bütün gün hastane vizitlerine katılmak, gözlemci olmak ve gözlem yapmak, hastalarla atölyelere katılmak en büyük motivasyon kaynaklarımdı.

Psikoloji Stajı için Nasıl Başvuruda Bulundum?

Sıra geldi psikoloji stajı başvuru sürecine… Bu benim için hiç de kolay olmadı. Kolay olmamasının sebebi ise; sürekli hastaneye gitmek zorunda kalmam oldu. Ayrıca evrakların hepsini bir araya getirmem pek çok açıdan zordu. Ağustos 2019 programına kaydolmam için 2 günüm kalmıştı ve kontenjan sınırı da vardı.

Psikoloji stajı için istenen evraklar:

  1. Özgeçmiş
  2. Kimlik fotokopisi
  3. Adli sicil kaydı (E-devlet üzerinden temin edebilirsiniz)
  4. Programın “eğitim” kısmı için ödediğim ücretin dekontu
  5. Sağlık raporu
  6. Öğrenim veya mezuniyet belgesi sureti

Dekont kısmından da anlaşılacağı üzere bu özel hastanede psikoloji stajı yapmak ve klinik eğitim programına katılmak için belirli miktarda ücret ödeniyor. Ücret ödendikten sonra kaydınız gerçekleşiyor. Klinik Psikoloji Eğitim Programı maalesef sadece üç hafta sürüyor, yani 15 iş günü. Staja devam zorunluluğunuz da bulunuyor. Eğer programa %80 katılım gösterdiyseniz  klinik psikoloji eğitim programı belgenizi alabiliyorsunuz.

Bu kısmı bitirmeden psikoloji stajı için ek katılım şartlarından da bahsedelim. Psikoloji bölümü 3. sınıfını bitirmiş olmak ve psikopatoloji dersi almış olmak. Bu şartların yanı sıra etik ilke ve koşulları biliyor olmak gerekiyor. Bu şartları karşılayan psikoloji lisans ve yüksek lisans öğrencileri, mezunları bu eğitim programından yararlanabiliyor.

Klinik Psikoloji Stajı Sırasında Neler Oldu?

Gelelim en sevdiğim bölüm olan deneyimlerime. Olumlu olumsuz pek çok olay deneyimledim. Size kısacık bunlardan bahsetmek istiyorum. Etik kurallara, danışan gizliliği ilkesine uygun olmayacağı için vakalardan bahsedemeyeceğimi üzülerek belirtiyorum. İlk önce stajda bir günümün nasıl geçtiğinden başlayalım…

Sabah saat 8:50 ‘de hastaneye giriş yapmak zorundaydık, geldiğimize dair imza atmamız gerekiyordu. Çıkış ise 17:00 idi, onun için de imza atmamız gerekiyordu. Önlük giymek ve yaka kartını takmak zorunluydu. Staj katılım belgesi için devamsızlık kontrolümüz bu şekilde takip ediliyordu. Staja başlamadan önce 20 kişilik ekiptik. Daha sonra bizi 4’er kişilik gruplara ayırdılar.

Her gün farklı bir birimdeydik. O birimde o gün sadece bahsettiğim 4 kişilik grup yer alıyordu. Başka birimlere gitmemiz yasaktı. Karışıklığı ve riski azaltmak için kurulmuş bir sistem. Daha çok gözlem yapma, hastalarla konuşma, onları yakından tanıma dosya inceleme gibi fırsatlarımız oluyordu. Bazen hastalarla ilaç ve yemek saatleri dışında mini oyunlar da oynuyorduk. Bu onları anlayabilmemiz ve yakından tanıyabilmemiz için güzel bir fırsattı.

Öğle yemeğinden sonra her güne farklı modüllerde konular anlatılıyordu, buna daha çok patoloji dersi diyebiliriz aslında. Dönem içindeki bilgileri tazeliyorduk. Mesela şu çok hoşuma gitmişti; madde bağımlılığı anlatılırken hastanede bağımlılık tedavisi görmüş ve tedavisini tamamlamış eski bir hasta bize eşlik etmişti. Bizimle hissettiklerini, bağımlıyken ve tedavi gördükten sonraki hayat kalitesini kıyaslamıştı. Bunu tedavi görmüş birinden dinlemek oldukça etkileyiciydi.

Psikiyatristler, uzman klinik psikologlar, eczacı, terapist gibi pek çok meslek mensubundan eğitim gördük. En güzel anılarımdan biri de sanat terapisi, ebru atölyesiydi. Sanatın iyileştirici gücünün çok yüksek olduğunu bu atölyede daha iyi anladım. Hastalarla birebir konuşmak, gözlem yapmak gerçekten çok güzel bir süreçti.

Stajım Mükemmel mi Geçti?

Tabii ki her şey mükemmel değildi. Hastanede kapsamlı bir kafe bulunmuyor. Dışarı çıkmak için öğle yemeği ya da mesai bitiş saatini beklemek zorundasınız. Herkes gibi ben de araştırarak bu programa kayıt yaptırdım ve program neleri kapsıyor biliyordum. Ancak vadedilen her şey yapılmadı. Mesela internet sitesinde yazan atölyelerin hepsi yapılmadı. Zaten kısa olan staj süresine karşılık boş kaldığımız günler oldu. Eğitim için sunulan bütün modüller yapılmadı.

Bu psikoloji stajı bence bir eksi puanı da bürokrasiden alıyor. Zira zorunlu stajınız varsa bu hastane zorunlu stajı kabul etmiyor. Gönüllü staj yapmak zorundasınız(!). Çünkü hastane bunu stajdan ziyade eğitim programı olarak sayıyor. Başka bir eksi puan; 3 hafta bana az geldi. Benim gittiğim dönemde hasta potansiyeli çok azdı. Bana çok bir şey katmadı ne yazık ki. Kattıkları ne derseniz; temizlik kompulsiyonuna sahip bir OKB vakası, kronik şizofreniyle komorbid piromani vakası, mani döneminde hastaneye giriş yapan bir bipolar vakası…

Eğer staj hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz @psikolojisokagi kullanıcı adıyla beni sosyal medyada bulabilir, sorularınızı mesaj olarak iletebilirsiniz. Mutlu olun, hoşça kalın ☺

Daha fazla psikoloji stajı okumak isteyenler için Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde Psikoloji Stajı Yapmak adlı yazımızı okuyabilirler.

Psikolog İrem Toprakseven'in psikoloji staj deneyimi
Psikolog İrem Toprakseven

Editörün notu: Deneyim yazısını okumuş olduğunuz psikoloji stajı; bir özel hastane tarafından STAJ VE EĞİTİM PROGRAMI olarak adlandırılmış olup bu nedenle katılımcılardan ücret talep etmektedir. Psikoloji Arşiv olarak; yalnızca staj yapmak adına katılım gösterdiğiniz hiçbir kurum ve kuruluşa ücret ödememenizi önemle rica ederiz. Stajyer; ücret ödemesi gereken değil; emeği karşılığında ücret alması gereken kişidir. Saygılarımızla…


Sevgili İrem Toprakseven’e hastanede yaptığı psikoloji stajını bizlerle paylaştığı için teşekkür ederiz.🐥 Siz de psikoloji alanında yaptığınız staj deneyimlerinizi Psikoloji Arşiv ile paylaşabilirsiniz. 

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*

Klinik Psikoloji İçerikleri

Motivasyonel Görüşme Tekniği

Motivasyonel Görüşme Tekniği

Motivasyonel Görüşme Tekniği, bireylerin davranış değişikliği yapmaya yönelik içsel motivasyonlarını artırmak için
Yukarı Çık