Hastanede psikoloji stajı yapmak

Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde Psikoloji Stajı Yapmak

Psikoloji Öğrencisi/Psikoloji Stajları

Merhaba ben Psikolog Gizem Aytekin, sizlerle lisans döneminde yaptığım psikoloji stajı ile ilgili deneyimlerimi paylaşacağım. Lisans hayatıma başladığımda hedefim her zaman -çoğu psikoloji öğrencisi gibi- klinik alanda çalışmaktı. Psikopatoloji ve klinik derslerimi verdikten sonra 3. sınıfta başvuru yaparak Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kadın akut psikoz servisinde klinik stajımı yaptım.

Bize iletilen psikoloji staj ilanlarını paylaştığımız sayfamıza da göz atmanızı öneririz:

Psikoloji Staj İlanları – Güncel

Psikoloji mezunu bir psikoterapistin psikoz vakalarıyla çalışabilmesi ya da çalışamaması konusunda çokça farklı düşünce olsa da ben burada özellikle derslerde gördüğüm vakaları zihnimde oturtabilmek, gerekli ayırıcı faktörler hakkında farkındalık kazanabilmek ve klinik alanı tercih edip edemeyeceğimden emin olmak için yaptım. Zaten lisans döneminde stajlar da mezun olunca yöneleceğimiz alan hakkında olabildiğince isabetli karar vermek için gerekli olan bir deneyim.

Hastanede Psikoloji Stajına Nasıl Başvurulur?

Maalesef özellikle klinik alanda stajyer alımı kurumlar tarafından çok güç hale getirildi. Çoğu kurum yüksek ücretler talep etmekte, devlet hastaneleri de okuduğunuz okulla anlaşması olmasını şart koşmaktadır. Benim stajımı yapmak istediğim dönemde okulum, hastaneyle anlaşma yaptı böylece staj yapmaya hak kazandım. Staja başlayabilmek için hastane sizden bazı belgeler istiyor. Bunun en sağlıklı bilgisini hastanenin staj birimiyle görüşerek öğrenebilirsiniz çünkü zaman zaman değişikliğe gidilebiliyor. Yine de benden istenen evraklar şu şekildeydi: 

  • Sağlık kurulundan alınan heyet raporu
  • İş sağlığı ve güvenliği belgesi
  • Varsa, sigortayla ilgili evraklar
  • Kimlik fotokopisi
  • Aşı kartı

Heyet raporunu eğer devlet hastanelerinden alacaksanız vakit kaybetmeden randevuları araştırmanızda fayda var çünkü biraz uzun sürebilen bir süreç. İş sağlığı ve güvenliği belgesini bazı okullar temin edebiliyor, eğer edemiyorsa benim de yaptığım gibi dışarıdan bir kurumdan birkaç gün ya da birkaç saatlik bir eğitim programı sonrasında sınava girerek alabiliyorsunuz.

Stajın ilk günü siz ve diğer stajyerleri toplayıp mini bir eğitim veriyorlar, staj yapacağınız servisi ve haklarınız öğreniyorsunuz, tavsiyeler alıyorsunuz ve stajyer kartınızı aldıktan sonra staja başlıyorsunuz. Staj sonunda size belli bir miktar ödeme yapılıyor. Bunun hakkında da gerekli bilgilere staj biriminden ulaşabilirsiniz. Ayrıca stajınızın ilk gününde beyaz önlükle gitmeniz iyi olur çünkü servislere önlüksüz almıyorlar. 

Klinik Psikoloji Alanında Staj Yapmak Bana Neler Kattı?

Açıkçası staj yaptığım kurumdaki diğer stajyer arkadaşlarımdan daha şanslı olduğum noktalar vardı. Öncelikle her servisin kendi içinde bir düzeni var. Servislerin şef hocası, uzman doktoru, asistan doktorları, uzman psikologları, psikiyatri hemşireleri, hasta bakıcıları, tıp, sosyal hizmet ve psikoloji stajyerleri oluyor.

Vizitlere katılıp, anamnez alma ya da diğer görüşmelere katılma şansım oldu. Asistan doktorlara verilen vakaların görüşmelerine -eğer izin verirlerse- girebiliyorsunuz. Benim staj yaptığım servisin şef hocası her vizitte stajyerlere DSM’deki tanı ve ölçütleriyle ilgili sorular sorardı. Bir hastayla görüştükten sonra fikirlerimizi sorar, hastalıkların tanı ölçütlerini söylememizi isterdi. Son olarak birkaç bilgi verip viziti bitirirdi. Böylece klinik bilgilerim hem tazelendi hem de üstüne çokça bilgi eklemiş oldum.

Hastaların yemek, sigara ve bahçe saatleri var. Bunun dışındaki zamanlarda ortak alanda vakit geçiriyorlar. Çok dikkatli ve özenli olarak hastalarla konuşabilir, onları dinleyebilirsiniz fakat tavsiyem, hastalarla iletişim kurmadan önce sizden sorumlu olan psikologdan tavsiye almanız. Çünkü oradaki hastaların kimisi oldukça dağılmış, kimisi EKT nedeniyle geçici hafıza problemi yaşamakta kimisi de dağılmaya çok müsait. Hastaların sinirlenebileceğini unutmadan, yani kendinizi koruyarak, onların hezeyanlarını bozmamaya çalışarak dinleyebilirsiniz.

Bize hasta dosyalarını incelememiz için izin verilmişti. Dosyadaki bilgileri okuyup o hastaları gözlemlemek okulda edindiğim bilgilerin oturmasına çok yardımcı oldu. Belli günlerde psikoloji laboratuvarına gidip gelen hastalara uygulanan testleri gözlemleyebiliyorsunuz, şanslıysanız psikolog size testler hakkında bilgi veriyor ama dediğim gibi her servisin stajyere bakış açısı farklı. Yanında staj yaptığım psikolog bize uyguladığı Rorscach, Porteus, WAIS, MMPI ve diğer birçok test hakkında bilgi verdi. En azından kafamda almak istediğim test eğitimlerinin bazılarını eledim ve bazılarına öncelik verdim. 

Sağlık sistemimizin özellikle yatılı psikiyatri alanında ne kadar zayıf olduğunu gördüm. Fiziki koşullar oldukça üzücü oldu benim için. Yatılı hastaların çoğunun özbakımı kötü durumda ve maalesef bunun üstüne fiziki koşullar da eklenince ortaya üzücü bir tablo çıkıyor. Umarım en kısa zamanda gerekli düzenlemeler yapılır. Ek olarak psikiyatri servislerinde psikologlara, psikiyatr ve asistan doktorlara göre daha az iş düşüyor. Serviste psikoterapi uygulaması zaten yapılmıyor. Yani umulan gibi çok çok aktif olarak görev almadıklarını gözlemledim. Dolayısıyla ben de ileride yüksek lisansımı yaptıktan sonra çalışma alanımı bu durumları göz önünde bulundurarak belirleyeceğim.

Bonus: Stajınızın geçerli olabilmesi için mutlaka Düşünen Adam heykelinin önünde fotoğrafınızın olması gerekiyor. 😇 Ayrıca merak ettiklerinizi yorum olarak belirtebilir ya da bana mail atabilirsiniz:aytekin.gizem@outlook.com

Hastanede Psikoloji Stajı Yapmak


Sevgili Gizem Aytekin’e hastanede yaptığı psikoloji stajını bizlerle paylaştığı için teşekkür ederiz.🐥Siz de psikoloji alanında yaptığınız staj deneyimlerinizi Psikoloji Arşiv ile paylaşabilirsiniz. 

 

  1. Merhaba,
    Bn Zeynep. Hollanda da Psikoloji 2.sınıfı bitirdim. Ağustos ayı için İstanbul da staj yapmak istiyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

    Teşekkürler

  2. Ben Elif Simay, Rumeli Üniversitesi, ingilizce psikoloji 3. Sınıf öğremcisiyim. Okulum olmadığı günlerde staj yapmak isterim.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*

Psikoloji Öğrencisi İçerikleri

Yukarı Çık