şehir hastanesinde psikoloji stajı yapmak

Psikoloji Stajı Yapmak: Şehir Hastanesi

Psikoloji/Psikoloji Stajları

Herkese merhaba! Ben Psikolog Ahsen Bahadır. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi mezunuyum. Ankara Üniversitesi Disiplinlerarası Aile Danışmanlığı yüksek lisansımın son dönemindeyim. Lisans hayatım boyunca pek çok kurumda psikoloji stajı ve gönüllü çalışmalar yaptım. Her bir stajım hem mesleki hem kişisel gelişimime birbirinden değerli katkılar sundu.

Bunun için yazıya geçmeden önce farklı kurumlar tanımanın, farklı çalışma alanlarını deneyimlemenin kariyer planlaması açısından önemini hatırlatmak isterim. Zira meslek hayatımda hala çoğu zaman bu deneyimlerden yararlanıyorum. Yazıda ise mümkün olduğunca her detaya değineceğim.

Bize iletilen psikoloji staj ilanlarını paylaştığımız sayfamıza da göz atmanızı öneririz:

Psikoloji Staj İlanları – Güncel

Neden Şehir Hastanesi?

Şehir hastanesindeki psikoloji stajı 3. sınıfın yaz tatilinde yaptığım bir stajdı. Klinik psikoloji alanında ilerlemek istediğim için hastane stajı benim için en uygun olanıydı. Bunun üzerine çeşitli şehirlerde çeşitli hastaneleri araştırdım. Araştırmalarım sonucu stajımı pek çok farklı uzmanlık alanını içinde barındıran şehir hastanesinde yapmaya karar verdim. Farklı birimlerde oldukça çeşitli bir deneyim kazanmak var olan motivasyonumu daha da arttırdı ve staj süreci benim için oldukça heyecan dolu geçti.

Şehir Hastanesinde Psikoloji Stajı için Nasıl Başvuru Yapılır?

Hastanede psikoloji stajı için üç hastane belirledim. Bu hastaneleri belirlerken hastanenin büyük ve gelişmiş olması, hasta popülasyonunun kalabalık ve çeşitli olması benim için önemli etkenlerdi. Bu hastanelerle iletişime geçmeyi denedim. Ancak şehir hastanelerinin yeni kurulduğu döneme denk geldiği için çabalarıma rağmen biriyle iletişim kurmam pek mümkün olmadı.

Diğer hastanelere birkaç arkadaşla bizzat gidip başvuru yapmamıza rağmen, başvuru yoğunluğu nedeniyle, başvurumuz kabul edilmedi. Ardından pek de tercihim olmayan üçüncü hastaneye başvuru yaptım. Sonrasında ise iyi ki ilk ikisi olmamış dedim.

Başvuru sürecine gelecek olursak… Ben stajımı, okulumun zorunlu stajı kapsamında yaptığım için okuldan bir belge aldım ve o belge eşliğinde başvurumu yaptım. Diğer belge işlemleri için de okul hocalarım ve hastanedeki yetkili personel gerekli yönlendirmeleri yaptı. Oldukça büyük bir hastane olduğu için stajyer kontenjanı fazlaydı ve buradan kabul almam hiç zor olmadı.

Ardından sağlık raporu aldım. Bunun için her birime muayene olmanız gerekiyor, bütün gününüzü alabilir. Sonrasında adli sicil kaydı gibi E-devlet üzerinden alınabilecek belgeleri derleyerek belge toplama sürecini tamamladım. Benim staj yaptığım dönemde devlet hastanesi için okulun zorunlu stajı kapsamında olmak ön koşuldu. Çünkü bildiğim kadarıyla böyle olduğunda sigortanız okul tarafından karşılanıyor. Ek olarak, üçüncü sınıfı tamamlamış olmak ve gerekli dersleri almış olmak önemliydi. Mesela psikopatoloji gibi… 

Şehir Hastanesinde Sunulan Staj Haklarımız Nelerdi?

Staj süresince sigortamız yattı. Staj süresince yemekhaneden yemek yiyebildik. Staj bitiminde cüzi bir miktar ödememiz yapıldı. Bu ödemeyi yapmayan bazı hastaneler var. Psikoloji stajı size maddi kaynaklardan fazlasını sunuyor ve kazandırıyor olsa da verdiğiniz emeğin yasal karşılığı olan ücreti talep etmenizi öneririz. Talep ettiğinizde hastane size bu ücreti vermek zorunda. Ödemesi yapılmayan, sonrasında dilekçe yazarak ücreti alanlar da var.

Psikoloji Stajı Boyunca Neler Yaptım?

Şehir hastanesi psikoloji stajı 30 gün sürdü. Her hafta şehir hastanesi bünyesindeki başka bir hastanede çalıştım! Çalıştım diyorum çünkü kurumdaki psikologların gözetiminde danışanlarla birebir çalışma fırsatım oldu. Bu hastaneler şu şekildeydi:

  • Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi: Burada çocuklar ve ebeveynleriyle çalışılıyordu. Terapötik görüşmelerin yanı sıra çeşitli test uygulamaları yapılıyordu. En çok uygulananlar Wisc-R ve Özgül Öğrenme Güçlüğü Bataryası idi.
  • Psikiyatri Hastanesi: Burada bir hafta poliklinikte, bir hafta serviste çalıştım. Poliklinikte psikologların terapi seanslarına katıldım. Psikodrama uygulayıcısı bir psikoloğun seanslarına girdim, stajyerlere eğitici psikodrama atölyeleri verdi.

Psikiyatristlerden rica ederek EKT uygulamasına girdim, EKT öncesinde ve sonrasında hasta takibi yaparak iyileşme sürecini inceledim. Psikiyatri yatan hasta servisinde seanslara ve günaydın toplantılarına katıldım, serviste hastalarla zaman geçirerek gözlem yaptım.

  • Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi: Burası hastaneye bağlı olmakla birlikte, hastaneden oldukça farklı, hastaları sosyal yaşama kazandırmaya yönelik faaliyet gösteren bir kurum. Burada hastanedeki psikoloji stajı dahilinde yapılanlara ek olarak, psikososyal destek faaliyetlerine ve ev ziyaretlerine katıldım.
  • Raporlama Birimi: Bu birimde iki ana hizmet mevcuttu. Birincisi çeşitli testlerle psikolojik iyilik halini ölçmek, mental retardasyonu saptamak gibi çalışmalar. ikincisi ise sigara bıraktırma polikliniği hizmetiydi. Burası o kadar yoğun bir birimdi ve o kadar fazla test yapılıyordu ki bir hafta içinde birçok önemli testin uygulamasında yetkin hale gelebilmek mümkündü.

Tabii bunda, bu birime gelmeden önce diğer hastanelerde de bu test uygulamalarına katılmış olmanın etkisi mevcut. Sigara bıraktırma polikliniği ise oldukça güzel bir deneyimdi, yapılandırılmış görüşmeler ve formlar sayesinde bir stajyer olarak birkaç günlük gözlem ardından bu görüşmeleri tek başınıza -psikolog gözetiminde- yürütebilir hale gelmek mümkündü.

Sırada Staj Değerlendirmesi…

Her ne kadar özet geçmeye çalışmış olsam da 30 günlük bu süreç içerisinde iki defter dolusu not tutacak kadar fazla deneyim edindiğim için geride uzun bir yazı bırakıyorum. Bu hastanede psikoloji stajı yapmak, benim için gerçekten bir şanstı. Çünkü çevremdeki hiç kimseden staj süresince bu kadar imkana erişebildiğini duymamıştım, şehir hastanelerinin yaygınlaşmasıyla şu an bu tarz imkanlar sunan hastane sayısının arttığını umuyorum.

Staj süresi kesinlikle daha uzun olmalıydı ancak hastane imkanlarıyla bunu telafi ettiğimi düşünüyorum. Bu kadar deneyim edinmemde çok dinamik olmamın ve bir saniyeyi bile boş geçirmek istemeyecek kadar yüksek motivasyonumun olmasının payı büyüktü bence.

Diğer stajlarımdaki gözlemlerime de dayanarak söylemeliyim ki motivasyon önemli bir değişken. Motivasyonunuz yüksek olduğunda sadece sorumlu psikoloğunuz değil, bütün çalışanlar bir kelime fazla öğrenin diye size yardımcı olmak için hazır oluyorlar. Ve staj sırasında öğrendiğiniz her kelime, meslek hayatınızın bir gününde muhakkak fayda sağlıyor.

Stajlarla, psikoloji eğitimleriyle, psikolog olarak farklı kurumlarda çalışmakla ilgili sorularınız olursa bana sosyal medya aracılığıyla @psikologahsenbahadir hesabından ulaşabilirsiniz. Sevgiyle kalın.

Editörün Önerisi: Eğer, biraz da psikoloji alanındaki iş hayatını öğrenmek istiyorum, derseniz sizleri Mesleki Deneyim kategorisinde ağırlamaktan memnun oluruz. Diğer staj deneyimlerini de okumak isterseniz Psikoloji Stajları kategorisine göz atabilirsiniz.

Psikolog İrem Toprakseven
Psikolog Ahsen Bahadır

Bu yazılı içerik Psikoloji Arşiv Yayın İlkeleri ‘ne uygun şekilde yeniden düzenlenmiştir.

Editör: Selin Cennet Gülmez
Görsel tasarım: Taner Türker

1 Yorum

  1. Merhaba,

    Şehir hastanesinde çalışamazsınız. Ardından sosyal medya ve benzeri yerlerde çalıştığınızı iddia edemezsiniz. Bu kısımlarda yaptığınız stajı çalışma olarak aktaramazsınız. Kısaca ileride danışanları bu ifadelerle yanlış yönlendiremezsiniz. Biliyoruz ki bireysel uygulamalar yapamazsınız, mezuniyetinize daha bir sene varken bu eylemlerde bulunamazsınız. Hele bir devlet kurumunu ifadenize dahil ederek memurların görevlerini yapmış gibi aktarmanız ayrıca bir suç.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*