ruh emiciler ne demek

Harry Potter Serisindeki Ruh Emiciler ve Gerçek Anlamları

Depresyon/Film/Ruhsal Bozukluklar/Yaratıcı Psikoloji

Hepimiz Harry Potter serisini ucundan kıyısından biliyoruz. Alnında şimşek yarası olan bir ufaklık, bir anda tüm Hogwarts’ın aradığı genç adama dönüşüyor: Harry Potter nam-ı diğer hayatta kalan. Harry Potter fanlarının kendi binasını bulmaya çalıştığı bu serinin unutulmaz pek çok detayı var. Hepsi yüzümüzde bir gülümseme bıraksa da öyle bir yaratık var ki kelimenin tam anlamıyla içimiz çekiliyor. Evet, evet! Harry Potter serisindeki Ruh Emiciler bahsi geçen yaratıklar.  J.K. Rowling Ruh Emicileri nasıl ve neden yarattı? Anlamak için okumaya devam edebilirsiniz.

Ruh Emiciler bir hastalığı mı temsil ediyor?

J.K. Rowling Harry Potter yaratıkları ve Ruh Emiciler hakkında bugüne dek birçok demeç verdi. Bu demeçlerden birinde Ruh Emiciler’in gerçek anlamlarını da aktarıyor. Ruh Emicileri aslında depresyon için bir metafor olarak Harry Potter serisine eklemiş. Ruh Emicilerin varlığı, depresyonun neden olduğu ezici duyguya işaret ediyor. Karanlık yaratıklardan Harry Potter ve Sırlar Odası’nda bahsediliyor. Ama Ruh Emiciler ‘i ilk kez Harry Potter ve Azkaban Tutsağı ‘nda görüyoruz. Yazar J.K. Rowling, kendisine sonsuz ün kazandıran Harry Potter serisine kişisel yaşamının yönlerini enjekte etmesiyle de tanınıyor. Ruh Emicilerin yaratılmasında da durum tam olarak bu. J.K. Rowling’in içsel yaşamı ve hissiyatı.

Ruh Emiciler ve Duygu Üzerindeki Kontrol Güçleri

Orijinalinde Dementors olarak bahsedilen Ruh Emiciler hayalet benzeri varlıklar. Ruh Emiciler Harry Potter kitaplarında yerde süzülme yeteneğine sahip. Kapüşonlu insansı figürlere benziyorlar. Ancak film uyarlamaları, bu yaratıkları doğada özgürce uçma gücüne sahip iskeletler olarak gösteriyor. Her iki versiyon da insan mutluluğundan besleniyor. Yani Ruh Emiciler mutluluğu emiyor. Bir Ruh Emici Öpücüğü, bir kişinin ruhunu emip onu geçici bir bitkisel hayata sokabiliyor. Yakınlardaki herhangi bir insanı ise depresyona ve korkuya itebiliyor.
Ruh Emicilerin Azkaban Tutsağı’ndaki tüyler ürperten sahnesine buradan ulaşabilirsiniz.

Harry Potter Serisindeki Akışla Ruh Emicilerin Rolleri

Harry Potter serisinde, Ruh Emiciler öncelikle Azkaban’da gardiyanları olarak kullanılıyor. Daha sonra Sihir Bakanlığı için çalışıyorlar. Belirli bölgeleri korumakla görevlendiriliyorlar. Sirius Black serbest kaldığında, Ruh Emiciler araziyi korumak için Hogwarts’a gidiyor. Voldemort  İkinci Büyücülük Savaşı sırasında iktidara geldikten sonra, Ruh Emiciler ittifaklarını değiştiriyorlar. Ve Karanlık Lord’a yardım ediyorlar. Harry ve sınıf arkadaşları, birkaç kez tehlikeli yaratıklarla yüzleşmekle görevlendiriliyor. Ruh Emicilere karşı kullanılabilecek tek savunma Patronus büyüsü. Bu büyü bir ruh koruyucusunu serbest bırakabiliyor. Ruh Emicileri içeren hikaye kesitlerine dayanarak, yaratıkların depresyonu kişileştirdiği açık. Onlardan sadece mutlu hatıralar kurtulabiliyor. Peki bu betimleme J.K. Rowling’in aklına nasıl geldi?

J.K. Rowling’in Ruh Emicileri nasıl yarattı?

J.K. Rowling’e, Harry Potter ve Felsefe Taşı’nı yayınlamadan önce klinik depresyon teşhisi adlı. Rowling ilk romanı yazarken pek çok zorluk yaşıyordu. Annesini kaybetti. Başarısız bir evlilik ve işsizlikle boğuştu. Bekar bir anne olmanın mücadelesini verdi. Kendini başarısız olarak görüyordu. Hatta intiharı düşünecek kadar depresyona girmişti. Rowling, küçük çocuğuyla İskoçya’ya taşındıktan sonra duygularını yazılarında ilham kaynağı olarak kullandı. Ruh Emicilerin varlığını depresyon için bir metafor olarak kabul etti.

Ruh Emiciler, Harry Potter serisinde umutsuzluk, büyük üzüntü ve kendinden nefret duygularına sebep olan korkunç figürler. Derin bir nefesle havadaki ışığı ve mutluluğu, depresyonun bir kişinin zihniyetini bulandırabileceği şekilde ortadan kaldırabiliyorlar. Ruh Emiciler sadece büyücüler ve cadılar tarafından görülüyor. Ancak Muggle yani insanlar gazabını hissedebiliyor. Ama onları doğrudan göremiyorlar. Bu durum insanların gerçek hayatta depresyonu nasıl hissettikleriyle de örtüşüyor.

Tıpkı depresyonun üstesinden gelmenin çok zor olması gibi Ruh Emicileri yenmek de zor. Ruh Emicilere karşı pek fazla savunma yok. Hatta bu savunma büyüsü de hayli zor ve bolca odaklanma istiyor. Tabi Harry Potter serisinde, Patronus Tılsımı gerekeni yapıyor. Büyü bilinçli olarak pozitif enerjiyi sembolize ediyor. Bu da depresyonla mücadele eden hastaların aradığı bir şey. Harry’nin Patronus büyüsüyle bir Ruh Emici’yi alt ettiği sahneye de buradan ulaşabilirsiniz. Çevirmenden herkese birer Patronus Tılsımı! Star Wars ve Darth Vader yazıma göz atmadan gitmeyin. Darılırım 🙂

Editörün Notu: Ruh Emicilerin Böcürtlerle kıyaslandığı bir yazı isterseniz Harry Potter, Böcürt ve Psikoloji adlı yazıma göz atabilirsiniz. Bir kere de editör kendi yazısını önersin değil mi ama 😀 Elif Karakuş’un Darth Vader’ı Neden Seviyoruz? adlı yazısına da mutlaka bekleriz <3


Bu yazı Psikoloji Arşiv Yayın İlkeleri ‘ne uygun şekilde yeniden düzenlenmiştir. 

Editör: Selin Cennet Türker

Görsel Tasarım: Taner Türker


Kaynak: Hedash, K. (2019, Aralık 2) Harry Potter: The Real Meaning Behind The Dementors. Screenrant.

 

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*