en zararsız antidepresan hangisidir

En Zararsız Antidepresan Hangisidir?

Depresyon/Psikoloji/Ruhsal Bozukluklar/Terapi/Toplumsal

Depresyon dediğimiz psikopatolojik hastalık çoğu zaman üzüntü, hayal kırıklığı ve dönemsel tükenmişlik ile karıştırılır. Ancak depresyon en nihayetinde uzun günler, haftalar hatta aylar ve yıllar boyu sürebilen patolojik bir rahatsızlıktır. Kendini yılmış, yorgun, üzgün veya tükenmiş hisseden kişiler antidepresan ilaçların kendileri için çözüm olabileceğini düşünüyor. Burada da akıllarına şu soru takılıyor: En zararsız antidepresan hangisidir?

Bu sorunun cevabına geçmeden önce antidepresanın ne olduğunu bir konuşmamız gerek. Ayrıca hangi alanlarda antidepresan kullanıyoruz, hangi hastalıklara iyi gelebiliyor diye de sorarlar insana. En zararsız antidepresan seçeneği kadar önemli bir başlık da reçetesiz ilaç kullanımı! Buyurun ben yazayım, siz okuyun. Belki birine bir faydamız dokunur, belli mi olur 🙂

Antidepresan Nedir?

Antidepresan ilaçlar en basit tabiriyle depresyon tedavi edici ilaçlardır. Ancak antidepresanlar yalnızca depresyon tedavisi için kullanılmaz. Depresyonu tedavi eden tek ilaç grubu da antidepresanlar değildir. Antidepresanlar obsesif kompulsif bozukluklar, yaygın kaygı bozukluğu, travma ve travma sonrası stres bozukluğu, bedensel belirtiler için kullanılabilir. Depresyon tedavisinde ise; diğer duygu-durum bozuklukları için de kullanılabilen, lityum, benzodiazepinler, antipsikotikler gibi pek çok ilaç grubu da kullanılabilir.

depresyon tedavisinde antidepresan
Antidepresan depresyon tedavisi için yeterli mi?

Antidepresan depresyon tedavisi için yeterli mi?

Çoğu zaman hayır. Çünkü antidepresan ilaçların işleyişi fizyolojik değişimler sağlar. Depresyonun nedenlerinden biri bazı kimyasalların yeterince salınmıyor ya da geri alınamıyor olmasıdır. Serotonin, noradrenalin, dopamin gibi nörotransmitterlerin salınımını artırmak antidepresan ilaçların amaçlarından biridir. Ancak ilacın kullanımı depresyon belirtilerini, örneğin çökkünlük hissini ve uyku sorunlarını düzeltmede daha etkilidir. Psikiyatristler genellikle ilaç tedavisi ile eş zamanlı bir psikoterapi tedavisi önerirler. Ruminatif düşünce de dediğimiz tekrarlayıcı fikirler ya da geleceğe dair bir umut taşıyamama gibi olumsuz bazı bilişsel süreçler terapi içerisinde işlenir. Böylece danışan ilaç kullanımının yanı sıra yeni bir düşünme ve yaşam biçimi de kazanmayı hedefler.

En zararsız antidepresan olayına dönelim…

Antidepresan bir ilaç grubunun adıdır. Belki eczaneye gidip bir antidepresan istediğinizde size reçetesiz bir ilaç önerilebilir. Ancak bu tür bir ilacı reçetesiz kullanmak ile bir ağrı kesiciyi reçetesiz kullanmak kesinlikle aynı şey değildir. Antidepresan kullanma ihtiyacı duyuyorsanız, bu ilaçları yazma yetkisi olan psikiyatristlere başvurmalısınız. Problemlerinizi anlattığınızda psikiyatristin yazdığı ilacı kullanmanız en sağlıklı yoldur. Çünkü kan değerlerinizden hastalık seyrine kadar pek çok etken ilaç seçiminde önemli rol oynar.

En İyi Psikolog / Terapist Seçme Rehberi

Aslında psikolojik rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar da terapi gibi biriciklik gösterir. Bir hasta için yüksek doz prozac toparlayıcı olabilirken başka bir hasta için düşük doz lustral tek başına tedavi edici olabilir. Mesela komşunuza lustral çok iyi gelmiştir ama sizin aslında xanax ile tedaviye başlamanız gerekiyordur. Belki de doz farkı sandığınızdan daha ciddi olacaktır. Eğer reçetesiz bir şekilde, size ” en zararsız antidepresan ” olduğu söylenen bir ilacı kullanırsanız vücudunuzu gereksiz yere ağır kimyasal maddelere maruz bırakmış olursunuz. Sonrasında yarar göremediğiniz için bir psikiyatriste gidip doğru bir ilaç yazdırdığınızı düşünelim. Daha önce almış olduğunuz o en zararsız antidepresan  nedeniyle doğru ilacın etkisi de gecikebilir. Tedavi için kaybettiğiniz süre de artar.  Dahası doktor kontrolünde almadığınız için farkında bile olmadığınız ek sorunlarla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Doktorum neden ilacımı değiştirdi? Ben deneme tahtası mıyım?

Bayram değil seyran değil, psikiyatrist ilacımı neden değiştirdi? Psikiyatristler hastayı; antidepresan, antispikotik gibi psikiyatrik ilaçlara başlatırken önce düşük doz vermeyi uygun görür. Tıpkı spor yapmak gibi vücudunuzun yavaş yavaş alıştırıldığını düşünün. Bu başlangıç aşamasında da yan etkiler daha sık ortaya çıkar. Vücut ilaca cevap verdikçe antidepresan yan etkileri azalır ya da yok olur. Bazı durumlarda ise vücut ilaca yanıt vermez. Hatta tahmin edilenden daha çok yan etki gösterir. Bu nedenle doktorunuz ilaçta ya da ilacın dozunda değişikliğe gidebilir. Yeni bir ilaç da ekleyebilir.

Psikolojisi Bozuk İnsan Belirtileri: Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Düzelir?

İlaç değişimi; salınan nörotransmitter düzeyi, hastalık seyri, yaş, hamilelik, kilo, beslenme alışkanlıkları, gösterilen yan etki ve ilaca başlangıçtaki takip süreci gibi pek çok değişken durumla ilgili olabilir. Bu anlamda dokturunuz sizin için ilaç değişikliği yaptığında aslında en yararlı ve en zararsız antidepresan seçeneğini bulmaya çalışıyordur. Bu nedenle psikolojik ilaçlar kullanmaya başladığınızda kendinizdeki değişimleri iyi yakip etmeniz ve doktorunuza bildirmeniz gerekir. Bazen tek denemede bazen de birkaç deneme sonucu en iyi antidepresan bulunur ve ilaçla tedavi bu yönde devam eder. Aslında mantık çok basit. Benim baş ağrım ancak dolorex ile duruyorken ablam için bir vermidon yetiyor. İkisi de baş ağrısı mı? Evet. Ama ikimiz aynı kişi değiliz!

En hafif antidepresan ne? Bari onu söyle!

Vallahi de söylemem billahi de söylemem. Bunun birkaç sebebi var. Birincisi öyle bir ilaç yok. Her insan biriciktir ve vücudu da beyni de öyledir. İkincisi ben psikoloğum. Her ne kadar yeterli psikofarmakoloji bilgim olsa da psikolojik ilaçlar yazma yetkim yok. Yasal olarak yok. Eczacıların da yok, hemşirelerin de yok, arkadaşınızın da yok. Depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka yapmanız gereken 3 şey var: Bir psikiyatriste gitmek. Önerdiği tedaviye başlamak. Psikoterapi desteği almak.

Aksi halde yaptığınız şeyler size tedavi için zaman kaybettirmiş olacaktır. Hem belki de sizin depresyon sandığınız şey geçici bir yorgunluk, hayatın monoton akışından bıkmak ya da somut bazı sorunlarla nasıl baş edeceğinizi bilememektir. Kim bilir!  Yapmayın, etmeyin, girin MHRS‘ye bir psikiyatrist randevusu alın. Ayrıca ücretsiz psikologlar var mı yazısında sizin için kamu psikologlarına ulaşma yolunu da anlattık. Buyurun yazıya. Bana kızmayın ne olur. En hafif antidepresan diye bir şey olsa ben size söylemez miyim. Sürç-i lisan ettiysem affola 🙂

 

  1. Bn uçurum un dibi n de yi m intihar etmeme az bir zaman kaldı yani ramak kaldı lütfen bana yardım cı olun lütfen

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*